Svenska OS-guldhjälten om mardrömmen med dopinganklagelserna: ”Kändes inte bra…”

Hon pekades ut i ”Uppdrag Granskning” som en fuskare.
Nu berättar Anna-Carin Zidek om tumultet då hon blev utpekad som dopad.
– Det kändes givetvis inte bra, säger Zidek, även känd som ”ACO”.

Anna-Carin Zidek, som tidigare hette Olofsson i efternamn, är en av Sveriges bästa skidskyttar genom tiderna. 45-åringen har ett VM-guld i mixed stafett, men den stora framgången kom under OS 2006, då hon bärgade ett guld (i masstart) och ett silver (i sprint).

Utpekad som dopad

2011 valde hon att avsluta karriären, men det dröjde inte särskilt länge innan hon hamnade mitt i händelsernas centrum igen. Under 2014, i samband med Sotji-OS, blev hon nämligen utpekad som dopad i SVT:s ”Uppdrag granskning”. TV-programmet kom med uppgifter om att svenska skidåkare hade höga blodvärden, och Zidek gick direkt ut med nyheten att det var hennes värden som det handlade om.

Anna-Carin Zidek, skidskytte
110308 Skidskytte, VM, dam: Anna Carin Zidek, Sverige.
© Bildbyrån – 81876

Enligt Zidek så hade det dock ingenting med doping att göra, utan att hon ”alltid haft höga blodvärden”.
– Jag kände att det var lika bra att berätta att det var mina värden. Det hade förmodligen kommit fram tids nog ändå. Jag hade inget att dölja. Det var mina normala värden som stack ut från mängden, säger hon till SportExpressen.

Tog hårt på ”ACO”

Zidek hade dock sparat alla dopingstest-papper genom åren och kunde bevisa att hon inte gjort någonting fel. Men uppgifterna tog ändå hårt.
– Det kändes givetvis inte bra. Framför allt när medierna verkligen gjorde allt för att hitta något som kunde peka på att jag tagit något otillåtet. Skönt att jag hade nästan alla resultat sparade från alla dopingprov jag gjort. Jag fick ju lämna urinprov efter varje gång reticulocytvärdena var höga, vilket är ofta. Jag har testats mer än de flesta aktiva, säger hon.

 

Anna-Carin Zidek, skidskytte
110305 Skidskytte, VM, dam: Sprint, Anna Carin Zidek, Sverige
© Bildbyrån – 81873

Dela artikeln för att hylla vår svenska OS-guldhjälte ”ACO”!

LÄS MER: Charlotte Kallas nya hjärteprojekt: ”Otroligt skrämmande”

Tuffa beskedet för svenska supertalangen – därför tvingas Ebba Andersson tacka nej till landslaget