Svenska landslagsåkaren öppnar nu upp om mardrömmen – efter VM-missen: ”En katastrof!”


Senaste skidsäsongen blev oerhört tuff för Moa Lundgren.
Nu öppnar landslagsåkaren upp om mardrömsåret.

– Jag kan väl erkänna att det blivit en del krissamtal till mamma, säger hon till SportExpressen.

Det blev en väldigt jobbig säsong för unge landslagsåkaren Moa Lundgren. Redan i höstas åkte hon på en handskada där den första prognosen var tre veckors vila.

Mardrömmen

Men det blev istället hela tre månaders vila innan 23-åringen kunde börja träna med stavar igen. Istället för att vila och återhämta sig körde Lundgren på med ännu mer benträning istället.

Moa Lundgren, skidor
210109 Moa Lundgren of Sweden after competing in the women’s cross country sprint quarter final on January 9, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0109

Det skulle bli för mycket för kroppen som sa ifrån. Resultaten uteblev och svenskan hade svårt att omvandla den stora mängden träning till tävling.

Missade VM

Vilket resulterade i att Lundgren missade säsongens stora höjdpunkt i form av skid-VM 2021 i tyska Oberstdorf. 
– Det jobbiga var ju att jag hela tiden hade viljan att att tävla och träna – men att kroppen nej. Det var en konstig känsla. Jag var där, sugen på att fajtas – men var inte ens nära att kunna nå maxpuls. Och då förstår man att det muskulära inte fungerar som det ska, säger hon till SportExpressen.

Efter SM-veckan i Borås tog Lundgren därför ett drastiskt beslut. Enbart vila och återhämtning under två veckor och ingen träning eller tävling.

”Katastrof”

23-åringen sammanfattar själv senaste säsongen som en ”katastrof” och erkänner också att det har varit väldigt tufft.
– Jag kan väl erkänna att det blivit en del krissamtal till mamma, säger hon i intervjun.

Moa Lundgren, skidor
210105 Moa Lundgren of Sweden competes in the women’s 10km free technique interval start during Tour de Ski on January 5, 2021 in Toblach. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0102

Efter tvångsvilan har hon fortsatt ta det lugnt och låta kroppen få återhämta sig. Först nu har hon börjat trappa upp träningen igen för att förbereda sig för kommande säsong som är en så viktig OS-säsong.

Siktar på OS

För det stora målet är så klart vinter-OS i Peking under början av 2022. 
– Det kan du ge dig tusan på! Och det var ju därför jag avslutade den här säsongen i förtid – för att inte släpa med mig något in i nästa säsong, säger hon till kvällstidningen.

Moa Lundgren har länge varit en stor talang inom svensk skidåkning och har vunnit både guld både i JVM och U23-VM samt radat upp topp 10-placeringar i världscupen. Nu siktar hon på sin stora revansch till den kommande säsongen.

Dela artikeln för att stötta svenska landslagsåkaren Moa Lundgren efter den tuffa tiden!

LÄS MER: Vändningen: Svenska landslagsåkaren gick i pension – nu startar hon helt ny satsning: ”Ett stort intresse”

Få våra nyhetsbrev!