Svenska landslagets jättekritik – avslöjar hur lätt det är att fuska efter nya förbudet: ”Större problem än doping”

Flourvalla är strikt förbjudet.
Tester av svenska landslaget visar dock hur enkelt det är komma runt förbudet.
– Kan bli ett större problem än doping, säger Johan Wåhlström.

Det har sedan flera år tillbaka funnits en samstämmighet om ett förbud mot flourvalla inom längdåkningen och skidskyttet. Detta främst ur ett miljöperspektiv och med hänsyn till vallapersonal.

”Försöka lura systemet…”

Internationella skidskytteförbundet har även beslut om ett totalförbud till nästa säsong. Det är något även som längdåkningen arbetar med att undersöka just nu och ett beslut kan komma om ett par veckor.

100213 OS 2010, Skidskytte, dam, sprint: Johan Wåhlström, vallare © Bildbyrån

Fis arbetar nu med en kontrollapparat som ska hitta flour och garantera rättvisa tävlingar där alla tävlar på lika villkor. Men att det blir en garanti är något som det svenska vallateamet inte kan vara säkra på. De testade maskinen – med förbjuden valla.

– Tanken var att försöka lura systemet och se bristerna i apparaturen, säger Johan Wåhlström, vallautvecklingschef i skidskyttelandslaget till TT enligt ÖP.

Stora oron

Wåhlström förklarar att det inte var någon utmaning att lura systemet.

– Ja, det var ganska enkelt. I dagsläget är vi inte där vi borde vara, säger han.

 Vi blev lite förvånade. Vi ville ha ut mer av maskinen. Men vi vet inte när de kan lösa de problem som dyker upp. Då kanske vi kan vara i land, det kändes inte så nu, fortsätter han.

220217 Jonna Sundling and Maja Dahlqvist of Sweden pose with their silver medals at the medal ceremony for women’s cross-country skiing team sprint during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Det finns farhågor att landslag kan utnyttja den speciella vallan till nästa säsong. Och Johan Wåhlström menar att maskinen måste vara helt träffsäker innan den användas – annars kan det skapa stora orättvisor.

– Om vi inte gör rätt nu kan detta bli ett ännu större problem än dopning, säger han.

LÄS MER: SVT-experten Anders Blomquists ord om Linn Svahn – därför köper han stjärnans beslut helt: ”Hon är alltid…”

Få våra nyhetsbrev!