Svenska ilskan mot Norge efter stavbråket: ”Klart man blir arg”

Charlotte Kalla fick staven avkörd i medaljstriden under tremilen. Men tätt intill banan utbröt en annan strid där den norska tränaren Roar Hjelmeset piskade den svenska vallachefen Urban Nilsson med en stav.

Charlotte Kalla hade bara några kilometer kvar av tremilsloppet när Heidi Weng körde på svenskans stav. I den sista tunga backen, med en stav, tappade svenskan chansen på medalj. Men bara meter från den dramatiska händelsen utspelade sig märkliga scener.

TV-bilder visar den svenska vallachefen Urban Nilsson och den norska ledaren Roar Hjelmeset hamna i bråk. Den norska ledaren piskade sedan svensken med en stav.
– Det är klart man blir arg […] Han tyckte att jag var i vägen. Det brukar bli hett ibland, säger Nilsson till Sportbladet och får medhåll från förbundskaptenen Rikard Grip.
– Du får nästan fråga honom vad han håller på med. Han kommer och ska tillrättavisa oss, men jag tycker att det är lite fel tidpunkt. Jag tycker att det är osportsligt uppträdande, det tycker jag absolut, säger Grip till norska Aftenposten.

Den norska ledaren Roar Hjelmeset har en annan uppfattning om incidenten.
– Jag slog inte speciellt hårt. Astrid (Jacobsen) ropade att han skulle flytta sig, men han hörde ingenting. Då var jag tvungen att signalera med staven att han skulle flytta sig, säger han till Expressen.

Marit Björgen tog hem guldet och fullbordade en norsk trippel på pallen. Charlotte Kalla slutade sjua medan Anna Haag kom in på nionde plats.

Foto: Skärmdump/Eurosport

LÄS MER: Gundes hyllning efter Kallas rekord: ”Övertygad om att hon går förbi mig”