Svenska ilskan efter Internationella skidförbundets nya kontroversiella förslag: ”De är helt fel ute!”

Sverige har tagit hela åtta medaljer senaste sex åren.
Men nu kan Internationella skidförbundet lägga ned sprintstafetten.
– De är helt fel ute, säger svenske sprintern Oskar Svensson till SportExpressen.

Med bara en vecka kvar till invigningen av vinter-OS i Pyeongchang kommer nu oroväckande uppgifter i skidvärlden. Allra främst för svenska skidlandslaget.

En svenskfavorit i mästerskap

För Internationella skidförbundet, Fis, överväger att ändra om ganska så radikalt bland distanserna. Sedan tidigare hänger både skiathlon och klassisk sprint löst.

Nu kommer nästa distans som riskerar att ryka – och det är en riktig svenskfavorit. För Fis överväger att lägga ned sprinstafetten, rapporterar SportExpressen.

”Det finns en möjlighet”

En distans som Sverige vunnit hela åtta medaljer under de de sex senaste åren. Två OS-silver, ett OS-brons, ett VM-guld och fyra VM-silver har det blivit för svensk del i sprintstafett sedan VM 2011.

Men nu kan distansen bli historia i VM- och OS-sammanhang.
– Experter på längdskidåkning kommer fortsätta utveckla sporten och det finns en möjlighet att titta på om sprintstafetten förblir som den är, eller om det blir ett mixat event som i alpint och i skidskytte. Det är en diskussion vi för, säger Sarah Lewis, generalsekreterare på Fis, till SportExpressen.

”Det är fel läge att ta bort”

Och det nya förslaget har väckt en hel del frustration hos svenska skidåkarna.
– Jag tror att Fis är helt fel ute när de ska ändra på saker hela tiden. Samma sak med skiathlon. Någonstans måste de här disciplinerna få sätta sig. Jag tror det är först nu folk börjar uppskatta skiathlon, när det börjat bli lite tradition. Det är fel läge att ta bort saker, säger OS-sprintern Oskar Svensson till kvällstidningen, och får medhåll av landslagskollegan Ida Ingemarsdotter.
– Jag kan väl tycka att om man nu ska ändra på sprintstafett kanske man borde tänka ytterligare några varv. Om man vill göra det ännu mer intressant. Att försöka göra det mer hett, mer fartfyllt. Det kanske ska vara fyra åkare om åker en sträcka var istället?

Dela artikeln om du också tycker det här är helt fel!

LÄS MER: Svenska skrällbeskedet: Här är blågula damerna som får åka i OS-premiären

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter

Följ oss även på Instagram!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);