Stora ilskan mot Norge – nu sätter skidtoppen ner foten efter fusket under dramat: ”Det var dumt gjort”

Ingvild Flugstad Östberg tappade staven – men fick oväntad hjälp av en norsk ledare.
Nu sätter Fis ner foten.
– Det är inte tillåtet, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Expressen.

Masstarten i Val di Fiemme blev högdramatisk. Redan under loppets inledning så ramlade Therese Johaug, och hon lyckades – för ovanlighetens skull – inte ta sig till en pallplats.

Fick putt av ledare

Missade pallen gjorde även en annan norsk gigant, Ingvild Flugstad Östberg. Östberg fick staven avtrampad under loppets slutskede, och tappade mycket fart.

Foto: Skärmdump/SVT

Hon fick en ny stav – men fick även oväntad hjälp i form av en norsk ledare som klev in i banan och gav henne en knuff för att öka på farten. Något som inte är tillåtet, men som Östberg själv efter loppet inte reagerade märkbart på.

”Det är inte tillåtet”

Fis väljer nu dock att sätta ner foten och delar ut en muntlig varning till Norge.

– Vi har tittat på videon av händelsen. Och vi tycker inte att det är något smart att göra. Det är inte tillåtet. I min mening var det inte det smartaste agerandet och vi kommer att prata med det norska laget, säger tävlingschefen Pierre Mignerey till Expressen.

200101 Ingvild Flugstad Østberg of Norway in the mixed zone after the women’s 10 km classic technique pursuit during Tour de Ski on January 1, 2020 in Toblach. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

 Ebba Andersson, som gjorde ett kanonlopp och blev tvåa, är fåordig men tydlig om händelsen.

– Det är det tävlingen går ut på, men det är inte jag som är domare, säger hon.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!