Stora glädjebeskedet: Stina Nilsson klar för IBU-cupen – ska nu göra internationell debut efter succéloppet

Vilket glädjebesked för Stina Nilsson.
Hon är en av svenskarna som får tävla i IBU-cupen.
Det meddelar svenska skidskytteförbundet i dag när man presenterar truppen.

Efter bytet från längdskidåkning till skidskyttet har det varit en osäker höst för Stina Nilsson. Tävlingarna har uteblivit på grund av den rådande smittspridningen under coronapandemin.

Stina uttagen

Men nu kommer ett riktigt stort glädjebesked för svenskan. Hittills har 27-åringen vara kunnat vara med i fyra tävlingar hemma i Sverige som skidskytt men nu ska hon få göra efterlängtad internationell debut.

Stina Nilsson, skidskytte
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

På tisdagen offentliggjordes den svenska truppen till IBU-cupen och Nilsson tar en plats i svenska laget. Det är nivån under världscupen och tvillingarna drar igång 14 januari i tyska Arber.
– Det känns jättekul att få vara en av dem som knep de där åtråvärda platserna, säger Stina Nilsson i en direktsändning på ATG:s Facebook-sida.
– Jag känner att jag har byggt på mig en ganska stor erfarenhet på de här korta veckorna som gått sedan tävlingspremiären i Idre fram till nu. Jag känner en trygghet på vallen nu. Jag känner mig redo för ett sånt här uppdrag nu, och det är en väldigt skön känsla att känna.

”Bara ta rygg”

Uttagningen kommer direkt efter svenskans succélopp under måndagen. Då Nilsson imponerade rejält under interntävlingarna i Östersund och noterades för sin första nolla i protokollet efter en bara en bom och gick i mål som trea, hennes allra första pallplacering.

Stina Nilsson, skidskytte
201221 Lima SKG:s Stina Nilsson efter skidskyttetävlingen ATG-Sprinten, en observationstävling för uttagning till världscupen och IBU Cup, den 21 december 2020 i Östersund. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0056

Nu kan hon se fram emot sin första stora utmaning som skidskytt när betydligt tuffare motstånd väntar.
– Det är säkert många nya procedurer nu i en IBU-cup som jag inte ställts inför tidigare och då är det bara att ta rygg på de andra åkarna. Sedan när de väl gäller så är det bara jag mot mig själv, men tills jag kommer till startlinjen tänker jag ta rygg på tjejerna och göra det dem gör, säger hon livesändningen på Facebook.

Även 17-åriga stortalangen Sara Andersson får en plats i truppen till IBU-cupen. Efter att hon överraskat alla och vunnit söndagens sprint i Östersund.

Sveriges trupp till IBU-cupen:

Damer
Elisabeth Högberg, Biathlon Östersund
Emma Nilsson, SK Bore
Tilda Johansson, Anundsjö SK
Stina Nilsson, Lima SKG
Sara Andersson, Mora Biathlon
Ingela Andersson, K4 Idrottsförening
Ella Halvarsson, Biathlon Östersund

Herrar
Malte Stefansson, Oxbergs IF
Gabriel Stegmayr, Dala-Järna IK
Torstein Stenersen, Biathlon Östersund
Erik Larsson, Mora Biathlon
Oscar Andersson, Älvdalens SKG

LÄS MER: Kryphålet som kan rädda Petter Northug efter hårda fängelsedomen – och ge tillbaka honom körkortet(!)

Få våra nyhetsbrev!