Stina Nilssons sensationella succé i världscupdebuten – överraskar alla och slår båda(!) systrarna Öberg

Allra första världscuptävlingen.
Då imponerade Stina Nilsson enormt.
Svenskan hade bara en bom – och slutade 24:a, före både Elvira och Hanna Öberg.

Det tog cirka ett år för Stina Nilsson att få göra sin allra första tävling i världscupen. Efter att ha haft en spikrak utveckling under vintern, där hon presterat bra i IBU-cupen, så fick hon på fredagen för allra första gången chans i världscupen, och inför var det många nyfikna kring var hon egentligen står sig.

Enorma succéstarten

Nilsson har varit rejält ojämn i skyttet, vilket inte är så konstigt med tanke på att bara tränat på det i ett år, men det som framför allt stuckit ut på sistone är hennes åktid. Efter att inledningsvis av sin skidskyttekarriär varit långsam även i spåren, så har hon de senaste månaderna börjat åka riktigt bra, och alltid bland de snabbaste i IBU-cupen.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

När hon väl klev ut i sin allra första världscuptävling så visade hon att åkningen håller allra högsta klass redan där. I hennes första varv så hade hon den tionde bästa åktiden i hela fältet, och väl i det liggande skyttet så visade hon upp enorm form. Nilsson sköt faktiskt snabbare än självaste Hanna Öberg – och hade dessutom alla fem träff.

Sensationell debut

Stina Nilsson har inte haft alltför många nollor i sin hittills korta karriär, men fick alltså bästa möjliga start i världscupen, och ut från det första skyttet var Nilsson på en smått sensationell femteplats(!). Nilsson var dock lite långsammare under det andra varvet, men klarade sig med bara en bom i det stående skyttet.

– Det är sensationellt bra!, säger SVT-kommentatorn Ola Bränholm.

Stina Nilsson, skidskytte
210319 Stina Nilsson of Sweden ahead of the Women’s 7,5 km Sprint during the IBU Biathlon World Cup on March 19, 2021 in Östersund. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0084

Inför tävlingen så menade SVT-experten Helena Ekholm att Nilsson gjorde en jättefin tävling om hon kom topp 60 – och den placeringen slog Nilsson med råge. I sin allra första världscuptävling så åkte Nilsson i mål på en jättefin 24:e plats. Hon slutade därmed både före Elvira och Hanna Öberg, som blev 37:a respektive 41:a.

Inför tävlingarna var många tveksamma till om det var för tidigt att ge Nilsson chansen i världscupen – men som så många gånger förr, då kanske framför allt inom längdskidor, så tystade stjärnan alla kritiker.

Den fina placeringen innebär nu även att hon får starta i helgens jaktstart.

Få våra nyhetsbrev!