Stina Nilsson ryter ifrån – efter bittra kommentarerna: ”Är inte ditt lördagsnöje”

.

Vikthets och ätstörningar hos unga skidåkare har varit ett hett samtalsämne under våren.
Nu sätter Stina Nilsson ner foten – mot kommentarer kring hennes matval.
– Jag är inte ditt lördagsnöje nu på sommaren och jag måste få äta vad jag vill, säger hon till Aftonbladet.

Det var under april månad som ett oroväckade larm kom från den norska idrottsprofessorn Jorunn Sundgott-Borgen. 

”Vill sända ut avslappnande signaler”

Hon menade att ätstörningar hos unga längdskidåkare växer explosionsartat, och att det kan bli katastrofala följer om inte någonting görs.

– Jag blir bekymrad. Det var många år sedan som vi fick reda på hur många som har problem. I över 20 år har vi provat att jobba förebyggande och så ser det ut som att vi inte gör tillräckligt. Det har aldrig varit så illa som nu, sa hon.

Sedan dess har Norge gett uppmaningar till sina åkare kring vad för typ av bilder de publicerar på Instagram, Frida Karlssons mamma, Mia, har satt ner foten rejält – och i veckan gick Marit Björgen ut och sa att ”utvecklingen är skrämmande”.

De svenska längdstjärnorna har inte gått debatten förbi, och nu menar Stina Nilsson att hon försöker göra sitt, delvis genom sociala medier.

– Jag vill sända ut så avslappnade signaler som möjligt kring mat. Jag vill inte vara den som inte lägger upp bilder på glass och pizza bara för att det inte tillhör normen kring vad längdskidåkare tros äta, säger hon till Aftonbladet.

Negativa kommentarerna

Men Stina Nilsson berättar även att det finns lite av ett stigma.

Hon berättar att hon ibland får negativa kommentarer kring sina matvanor under sommaråret.

– Bara för att jag har det här som jobb på vintern tycker jag att det är missriktat när det kommer fram någon person på sommaren och frågar ”Ska du äta det där, du som är längdskidåkare?”  Jag är inte ditt lördagsnöje nu på sommaren och jag måste få äta vad jag vill, säger hon.

”Blev så provocerad”

Hon fortsätter:

– Det hände i helgen! Jag blev så provocerad. Av respekt för den personen som säkert kommer att känna sig träffad kan jag bara säga att oavsett om det är en man, kvinna, ungdom eller barn, vad som ligger på dens tallrik, låt det bara vara den personens ensak.

Dela om du håller med Stina Nilsson!