Skidlegendaren Magdalena Forsbergs nya utmaning – efter svåra plågorna: "Det är min rädsla"

Skidlegendaren Magdalena Forsbergs nya utmaning – efter svåra plågorna: ”Det är min rädsla”

Under en längre tid har Magdalena Forsberg plågats.
Nu öppnar legendaren upp om svåra ryggsmärtorna.
– Min rädsla är att ryggen ska braka ihop, säger hon till SportExpressen.

Redan under den framgångsrika karriären plågades Magdalena Forsberg av svåra ryggproblem. Och inte blev det bättre trots att skidskyttekarriären tog slut.

Forsbergs smärta

Smärtan i ryggan stannade kvar ändå.
– Det var riktigt tufft bitvis. Det är 18 år sedan jag slutade men jag har haft ont i ryggen hela tiden sedan dess, säger hon i en intervju med SportExpressen.

Magdalena Forsberg, skidskytte
160125 Magdalena Forsberg anländer till Idrottsgalan den 25 januari 2016 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / Cop 201

Men senaste halvåret har allt förändrats. 52-åringen har tagit tag i styrketräningen och med ett helt nytt träningsupplägg har hon blivit betydligt bättre i ryggen.

Nya utmaningen

Tack vare nya träningen kan svenska legendaren nu åka skidor igen. Och hon har redan hoppat på en rejäl utmaning.

Magdalena Forsberg ska åka det så klassiska Vasaloppet 1 mars.
– Tidigare har jag inte ens funderat på att åka Vasaloppet för det är just klassiskt som har varit det värsta för min rygg. Men nu när ryggen har varit så pass mycket bättre sedan i somras så är det därför jag vågar göra det här nu. Jag är så lycklig att jag kan åka skidor på det här sättet igen. Det är jätteskönt att få åka skidor och inte ha smärta hela tiden, säger hon till kvällstidningen.

”Min rädsla är…”

Svenskan är en av landets mest framgångsrika idrottare genom tiderna och radade upp framgångar under hennes skidskyttekarriär. Sex år på raken vann Forsberg den totala världscupen och det blev hela 13 VM-medaljer samt 2 OS-brons.

Magdalena Forsberg, skidskytte
180208 Magdalena Forsberg during a press conference with the Swedish biathlon sprint team ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_275

Men efter karriären tog slut har hon hållit sig borta från allt som heter tävling. Men i våras var ”Magda” en av deltagarna i tv-dansprogrammet ”Let’s Dance” och nu väntar alltså Vasaloppet.

Även om Forsberg har rätt så låga mål för sin insats.
– Jag har ingen aning om vilken tid jag ska satsa på. När andra har börjat snacka om tider, jag vet inte ens vad folk brukar köra på. Och jag har inget prestationsmål. Jag ska bara åka och må bra både under och efter loppet. Min rädsla är om ryggen ska braka ihop. Sedan vet man ju inte hur det blir när jag står på startlinjen. Då kanske hornen växer fram haha, säger hon i intervjun.

LÄS MER: Norska skidikonen går till stenhård attack – mot egna hemlandet: ”Det är horribelt”