Skidhjälten Frida Hansdotters stora förvåning – efter Stina Nilssons chockbesked: ”Min första tanke var…”

Stina Nilsson bytte från längdskidor till skidskytte.
Det förvånade alpinhjälten Frida Hansdotter – som dock är full av beundran.
– Jag tänkte faktiskt först: ”Är det ett aprilskämt?”, säger hon till Sportbibeln.

Det var i våras som Stina Nilsson kom med årets kanske största bomb inom svensk idrott. Hon valde då att lämna längdskidor – där hon länge varit en av de allra största stjärnorna – för en sensationell satsning på skidskytte.

”Modigt och häftigt”

Beskedet chockade tv-tittare, profiler, åkare och ledare – och åsikterna huruvida beslutet var rätt eller fel har varit många. En av alla som förvånades av nyheten var alpinstjärnan Frida Hansdotter.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

OS-guldhjälten från 2018 berättar att hon trodde att det hela var ett skämt, men att hon tror på framgång.

– Jag tycker det är både modigt och häftigt. Det ska bli jättekul att följa henne. Den Stina jag känner har huvudet på skaft, och hon skulle inte byta om hon inte tyckte det var en rolig utmaning. Men jag tänkte faktiskt först: ”Är det ett aprilskämt?”, haha. För hon är ju så duktig i längd och nyheten kom väl där i april. Men jag tror det kommer gå jättebra, säger hon till Sportbibeln.

Öppnar för landslagsroll

Frida Hansdotter själv avslutade karriären förra våren, men hon har inte släppt utförsåkningen helt.

– När jag slutade visste jag inte riktigt hur det skulle bli med allt men de flesta samarbetspartners som betytt mycket under min karriär ville fortsätta. Och jag tycker ju det är kul att jag kan ge tillbaka nu, med alltifrån kundevent till mässor, och även viss produktutveckling, säger hon, och fortsätter:

– Även om jag inte alls åkt så mycket skidor i år, så har jag ju foten lite grann kvar i branschen. Jag var med Europacuptjejerna i höstas för att vara med och tipsa lite, inte som coach utan kanske lite mer som mentor. Det är kul att kunna tipsa dem om saker som jag själv hade velat veta när jag var yngre.

180216 Alpine skier Frida Hansdotter of Sweden poses with her gold medal after her win in slalom during day seven of the 2018 Winter Olympics on February 16, 2018 in Pyeongchang. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Och Frida Hansdotter stänger inte dörren för en roll inom landslaget framöver.

– Jag har sagt till förbundet att jag finns till förfogande om de vill, men att hoppa på en coachroll är inte aktuellt nu. Men att få vara med på läger några gånger tycker jag bara är jättekul. Att få dela med mig av erfarenheten och bidra till min sport, säger hon.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!