Sebastian Samuelssons stora oro inför OS – berättar nu ärligt: ”Det känns olustigt”

OS är bara veckor bort.
Nu berättar Sebastian Samuelsson om oron i Kina.
– Det känns olustigt, säger han.

Det har inte direkt varit okontroversiellt att OS hålls i Kina. Landet sågas ständigt för sina brister i mänskliga rättigheter, och flera stjärnor och nationer har höjt röster om att bojkotta spelen helt, eller att protestera mot styrningen i landet.

Berättar om oron

Närmare 200 människorättsorganisationer har uppmanat nationer till bojkott, och en av de aktiva stjärnorna som varit mest kritisk är Sebastian Samuelsson. Skidskytte-svensken har öppet sagt att han önskat att IOK la spelen i något annat land. IOK har sagt att det finns möjlighet att protestera – men så länge det sker utanför tävlingarna, alltså inte på exempelvis en prispall.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210214 Sebastian Samuelsson of Sweden ahead of the Men’s 12,5 km Pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 14, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0074

Men Sebastian Samuelsson tror att det kan bli konsekvenser om det skulle vara för högljudda protester.

– Det finns ju ganska många både enkla och svårare sätt där man skulle kunna förstöra för idrottare när det handlar om deras sportsliga fajter för medaljer i Kina. Så jag har inte så mycket tilltro till att IOK klarar av att stå starkt i det. Det känns som att man har luckrat upp den här regeln lite mot sin vilja. Det är i alla fall min upplevelse, säger han till DN.

”Det känns olustigt”

Sebastian Samuelsson själv säger att det finns oro från hans sida, då idrottare har uppmanats att hålla tyst – då det finns risk att åtalas annars.

– Orolig är kanske ett starkt ord, men det känns olustigt, absolut, säger Samuelsson, och fortsätter:

– Mina åsikter har inte ändrats på något sätt. Men lite olustigt känns det ju när man kollar på lagstiftningen som är i Kina, kring yttrandefriheten, så jag tänker nog ett varv extra innan jag säger något nu. Samtidigt känner jag också att nu vill jag verkligen fokusera på det sportsliga, och göra så bra prestationer som jag bara kan.

Sebastian Samuelsson, skidskytte
210221 Sebastian Samuelsson of Sweden looks dejected after the Men’s 15 km Mass Start during the IBU Biathlon World Championships on February 21, 2021 in Pokljuka. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0083

Samuelsson håller dock inte tillbaka kring vad han tycker om det hela.

– Men jag står verkligen till 100 procent för det som jag har sagt. Jag tycker att jag har varit tydlig, så jag tror att alla vet vad jag tycker och känner. Men jag ser inte framför mig att det kommer göras några stora protester därborta.

LÄS MER: Armand Duplantis fina gest efter prestigepriset – dit skänker stjärnan pengar: ”Har det extra tufft”

Få våra nyhetsbrev!