Sebastian Samuelssons löfte – planerar nu aktion mot Ryssland i världscupen: ”Idrotten måste göra sitt”

Hela världen straffar Ryssland med hårda sanktioner.
Nu vill Sebastian Samuelsson att idrotten tar sitt ansvar.
– Idrotten måste göra sitt, säger han.

I slutet av förra veckan meddelade IBU att ryska och vitryska åkare tillåts tävla, men under neutral flagga. Men under onsdagen tvärvände skidskytteförbundet och stängde av landslagen helt.

Drog sig ur

Detta efter uppmaning från den internationella olympiska kommittén om att utesluta all form av ryskt deltagande i idrottsvärlden. IBU:s helomvändning kom däremot sent. Rysslands landslag hade sedan tidigare valt att dra sig ur de sista tävlingarna i världscupen, och avsluta hela säsongen.

Trots att det ryska landslaget valde att avstå från att tävla går den svenske stjärnan Sebastian Samuelsson till hård attack. Han köper inte riktigt motiveringen till Rysslands beslut.

220215 Sebastian Samuelsson of Sweden looks dejected after finish in men’s biathlon 4 x 7,5 km relay during day 11 of the 2022 Winter Olympics on February 15, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

– Jag blev besviken på deras reaktion. De blev arga på att de skulle behöva tävla under neutral flagga och då tar de på sig offerkoftan och säger att beslutet är olagligt, säger han till TT och fortsätter:

– Jag tycker att det är märkligt att man kan ta den hållningen när man ser vad som händer i världen. Oavsett vad man som ryss tycker om kriget måste man förstå att omvärlden reagerar.

Planerar en aktion

Ukraina kommer heller inte ställa upp i några fler tävlingar den här säsongen. De har också valt att avsluta sin säsong efter Rysslands invasion i landet. Det har Sebastian Samuelsson mer förståelse för.

– Vi möts ju av nyheter om att åkare som vi nyss tävlade mot i OS är ute och kämpar för sitt land. Som svensk är det väldigt svårt att sätta sig in i, säger han.

220202 Sebastian Samuelsson of Sweden during a men’s biathlon training session during the 2022 Winter Olympics on February 2, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Svensken berättar också att det finns planer att manifestera mot Rysslands invasion i Ukraina under helgens tävlingar i finska Kontiolahti.

– Det är svårt att göra stora grejer, men någon form av aktion kommer det att bli, berättar han.

Han menar att det är bra att även idrottsvärlden markerar mot kriget i Ukraina.

– Vi har ju redan ekonomiska sanktioner och sådant, det är klart att idrotten måste göra sin del genom att tydligt markera, säger Sebastian Samuelsson.

LÄS MER: Ryska jätteilskan efter omtalade beslutet – går till attack mot norrmannen: ”Han är en hycklare!”

Få våra nyhetsbrev!