Så ska Mona Brorsson hyllas i Sverige efter beskedet om framtiden – avslöjar själv stora förvåningen: ”Varför bryr sig folk?”

En av Sveriges mest meriterade skidskyttar avslutar karriären.
Nu hyllas Mona Brorsson inför fullsatta läktare i Stockholm.
Jag känner liksom – varför bryr sig folk?, säger hon.

Det var under VM som Mona Brorsson meddelade att den här säsongens blir hennes allra sista som skidskytt. Brorsson är en av Sveriges längst aktiva skidskyttar, och har länge varit den stora veteranen i det svenska skidskyttelandslaget.

Så ska hon hyllas

När Brorsson meddelade sitt besked var flera av hennes lagkamrater i tårar när de pratade om hur mycket hon betytt för landslaget. Totalt återstår bara tre världscuptävlingar och skidskytte-SM i Boden innan Brorsson tackar för sig. Men redan på måndagen så ska Mona Brorsson tackas av och hyllas av den svenska publiken.

240225 Sveriges Mona Brorsson poserar för ett porträtt efter en presskonferens inför Skidskyttekampen den 25 februari 2024 i Stockholm. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

För första gången tävlar skidskytteeliten i Stockholm, när några av världens bästa skidskyttar tävlingar i singelmixedstafett inne på Stockholm Stadion, som är slutsåld. Mona Brorsson tävlar med Sebastian Samuelsson, och kommer enligt arrangören att hyllas, vilket var en nyhet för Brorsson själv.

– Superspännande. Jag är lite nervös. Jag känner liksom – varför bryr sig folk? Jag hoppas verkligen jag kan få bjuda på lite show. Jag ser det som ett tillfälle att få tacka av publiken som gjort så mycket för mig, säger hon till TT.

“Har varit överväldigande”

Mona Brorsson menar att responsen hon fått av svenska folket sedan hon gick ut med nyheten om sin framtid varit ”överväldigande”.

– Det har verkligen vällt in reaktioner. Det har verkligen varit överväldigande. Jag visste inte att folk brydde sig så mycket. Det är det man hoppas på efter en lång idrottskarriär att den ska betyda någonting och att någon har brytt sig. Det verkar ju folk ha gjort, säger hon.

240211 Mona Brorsson of Sweden after women’s 10 km pursuit during the IBU Biathlon World Championships on February 11, 2024 in Nove Mesto na Morave. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

För Mona Brorsson är det dock inte bara en tävling där hon ska stå i fokus. Hennes förhoppning är att ge besökarna i huvudstaden valuta för pengarna, och att åskådarna får upp ögonen för hur roligt skidskytte är.

– Det saknas skidskytte i huvudstaden. Det hoppas jag vi ändå kan etablera, säger Mona Brorsson.

I tävlingen deltar även stjärnor som Elvira Öberg, Martin Ponsiluoma, Vetle Sjåstad Christiansen (Norge) och Justine Braisaz-Bouchet och Émilien Jacquelin från Frankrike.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev