Ryska förklaringen till fiaskot – går nu till jätteattack: ”Jag tror inte på konspirationsteorier, men…”

Alexander Bolsjunov rasade ihop under 15 kilometersloppet.
Nu går Ryssland till attack.
– Det var omöjligt för åkare som Alexander att göra bra resultat, säger tränaren Jurij Borodavko.

Alexander Bolsjunov har dominerat i världscupen den här vintern, men under VM har han inte haft det lika lätt. Ryssen hade redan vunnit guld i skiathlonen, och var den stora guldfavoriten även inför 15 kilometersloppet – och en bra bit in i det såg han även ut att gå mot ännu ett guld.

Attacken mot Fis

Med bara några kilometer kvar var Bolsjunov klart med i toppen, men plötsligt hände någonting. Bolsjunov tappade en halvminut på sina konkurrenter och hamnade till sist även utanför pallen, då det blev en fjärdeplats.

210227 Alexander Bolshunov of Russia celebrates after the Men’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 27, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

En stor besvikelse för Bolsjunov och Ryssland, som haft svårt att leverera efter förutsättningarna det här mästerskapet. Vad som egentligen hände med Bolsjunov under slutet av loppet fick ingen förklaring efter åt – men nu kommer en attack från den ryska landslagstränaren Igor Sorin.

– Jag tror inte på konspirationsteorier, men varför valde juryn att inte salta banan i dag? Det var elva plusgrader. Visst, det var ingen sol, men det var fortfarande elva plusgrader. Då blir spåren lösa. Och det passar inte Alexander att åka runt i den här sörjan, säger han till rysk media, enligt Expressen.

”Det var omöjligt”

Sorin får medhåll även av tränaren Jurij Borodavko som är inne på samma spår.

– Av någon anledning valde juryn att inte salta banan och det förstörde förhållandena i spåren. Det var omöjligt för tunga åkare som Alexander att göra bra resultat, säger han.

210303 Alexander Bolshunov of Russia looks dejected after competing in the Men’s Cross Country Skiing 15 km Free Technique the FIS Nordic Ski World Championships on March 3, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Tränaren Igor Sorin har rätt i att det var ett halvoväntat beslut att inte salta banorna under herrarnas lopp i tisdags. Arrangörerna har, på grund av den höga värmen i Tyskland, saltat de övriga dagarna. Alexander Bolsjunov får en ny medaljchans då han kör en av sträckorna för Ryssland under fredagens stafett, och på söndag är han en av medaljkandidaterna under femmilen.

LÄS MER: Avslöjande orden om Linn Svahn – som säger allt om vilken lagkamrat hon är: ”Hon är stor i stunden”

Få våra nyhetsbrev!