Petter Northugs klockrena skämt efter landsmannen Kläbos fråntagna VM-guld – kommer med rejäl pik

Johannes Hösflot Kläbo fråntogs guldet.
Då kunde inte Petter Northug hålla tyst.
På Instagram så slängde den norska legendaren fram ett klassiskt VAR-skämt.

Femmilen i årets VM blev ett drama av sällan skådat slag. Efter 49 kilometer så var det helt jämt mellan Alexander Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo, och det hela avgjordes i en tät spurtuppgörelse. Med bara några 100 meter kvar så gick Bolsjunovs stav sönder då Kläbo tryckte sig förbi på sidan, och norrmannen passerade mållinjen först.

Blev diskad

Då Bolsjunov bara hade en stav så kunde dessutom Emil Iversen glida över mållinjen som tvåa – och det skulle visa sig betyda mycket. Efter rekordlånga överläggningar i juryrummet så stod det nämligen klart att Kläbo tog sig förbi Bolsjunov på ett otillåtet sätt, och han diskades således från loppet.

210307 Johannes Høsflot Klæbo of Norway after competing in the Men’s Cross Country Skiing 50 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 7, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Bolsjunov, som ursprungligen vann brons, fick i stället silver – och Emil Iversen blev en förvånad guldmedaljör. Beslutet har väckt enorma reaktioner och ingen verkar vara riktigt nöjd med vad som hände. Kläbo berättade efteråt att det är den tyngsta dagen i hans karriär, Emil Iversen gick tydligt ut med att han inte förtjänade guldmedaljen, och att han dedikerade den till Kläbo – och Bolsjunov var verkligen inte nöjd med att ta silver, då han ansåg att han förtjänade guldmedaljen.

Northugs skämt

En som givetvis inte kunde hålla sig från att kommentera det hela var Petter Northug. Den norske legendaren har under hela sin karriär haft behov av att få en syl i vädret, och bjöd på ett skämt även efter kontroverserna i går. På Instagram Stories så la Northug ut en bild på upploppet, med en linje från Iversen till Kläbo och Bolsjunov, och en bild på fotbollens VAR-system, och texten: ”Check complete: Iversen first”.

Foto: Instagram Stories

Petter Northug har dock, skämt åsido, även kommenterat Johannes Kläbos Instagram-inlägg, där han pratade ut om händelsen och känslorna efteråt.

”Oavsett resultat så står du som vinnare här”, skriver han.

LÄS MER: Johannes Hösflot Kläbos första ord – berättar ärligt om fråntagna guldet: ”Jag måste vara ärlig och erkänna…”

Få våra nyhetsbrev!