Petter Northugs jätteilska – hela Norge rasar nu mot Frida Karlsson och svenska stjärnorna: ”Sluta med sporten”

Sverige rasade mot den norska publiken i Granåsen.
Men sprintvinnaren Kristine Stavås Skistad håller inte med.
Inte heller Johannes Hösflot Kläbo eller Petter Northug.
– Herregud…, säger Kläbo.

Norska Kristine Stavås Skistad är den främsta konkurrenten till de svenska sprintstjärnorna. Men hon var faktiskt nära att inte ens ta sig vidare från kvalet under fredagens sprinttävlingar på hemmaplan i Trondheim. Men det skulle ändå bli total succé för stjärnan, som för första gången den här säsongen bröt den svenska dominansen.

Svenskarna rasande

I en rafflande final såg länge Linn Svahn och Emma Ribom ut att plocka en svensk dubbel. Men efter ett magiskt upplopp av Skistad så fick Sverige nöja sig med en andra- och tredjeplats. Men efteråt handlade allting om publiken.

Flera svenska stjärnor var rasande på bemötandet under dagen, och särskilt faktumet att de svenska åkarna buades ut av publiken under hela dagen.

231215 Frida Karlsson of Sweden looks dejected after the Women’s Cross Country Skiing Sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup on December 15, 2023 in Trondheim. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Frida Karlsson och Emma Ribom menade att publiken borde växa upp.

– Det är barnsligt tycker jag. Det är väl många barnklasser här, men de växer upp snart de också, säger Karlsson.

– Vi har fått höra mycket burop, både när vi har sprungit till start, blivit presenterade och gått upp på prispallen. Jag tycker att det är lite tråkigt och dålig attityd. Man får heja på de man vill heja på, men man behöver inte bua på svenska åkare, menar Ribom.

Northugs ilska

Men stjärnorna får inte medhåll i Norge. Efter sin seger gick Kristine Stavås Skistad i stället ut och tokhyllade den norska publiken.

– Jag kunde inte haft det bättre. Väldigt kul att gå på hemmaplan och det var en jättebra publik som hejade på oss i dag, säger hon till Nettavisen.

Hon får även medhåll av Johannes Hösflot Kläbo, som vann herrarnas sprint överlägset.

– De kanske måste tvätta öronen, säger han, och fortsätter:

– Det är en del av sporten. Herregud… Man ska vara glad att det är folk på tävlingarna, och resten får man tåla, jag gissar att publiken inte menar någonting personligt. 

230305 Petter Northug after Vasaloppet on March 5, 2023 in Mora. Photo: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Även Petter Northug, som under sin karriär ofta hade duster med diverse publik, slår tillbaka.

– Det var folk som gjorde grisljud mot mig, och höll upp plakat med grisar, när jag tävlade i Falun. I Stockholm fick jag dödshot. Menar man att det här är respektlöst borde man sluta med idrott, gå och sätt dig på ett bibliotek och läs en bok istället.

LÄS MER: Linn Svahns ärliga ord om rivalen – säger nu precis det alla tänker om duellen med norska storstjärnan: ”Det behövs”