Paralympics-hjälten Ebba Årsjös modiga beslut – visar för första gången upp sitt ben: ”Jag vill hjälpa andra”

Ebba Årsjö höll länge sin funktionsvariation hemlig.
Nu visar hon, för första gången, upp sitt ben – för att hjälpa andra.
– Jag har tänkt i över ett år på att jag vill göra det, säger hon till TT.

Ebba Årsjö kom till årets Paralympics med enorma förväntningar på sig – och snacka om att leverera när det betyder som mest. Hon vann två guld och ett brons, och hyllades enormt för sina otroliga kämparinsatser – inte minst då hon vann guld i slalom bara dagen efter att hon kraschade i storslalomen.

Visar upp benet

Ebba Årsjö har en muskelnedsättning i sitt högerben, vilket är en bieffekt av Klippel-Trenaunays syndrom, som hon föddes med. Länge höll Årsjö sin funktionsvariation hemlig. Men i dag pratar hon ofta om det, och hon har blivit en förebild för många.

220312 Ebba Årsjö of Sweden celebrates after women’s slalom standing alpine skiing during day 8 of the 2022 Winter Paralympic Games on March 12, 2022 in Yanqing. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Nu delar hon, för första gången, dessutom en bild på hur benet ser ut. På Instagram lägger hon ut en bild från Mallorca, med texten: ”Jaa, hörni, det här är jag. Glöm inte att tycka om er själva.”

Till TT förklarar hon varför hon väljer att dela bilden.

– Jag har tänkt i över ett år på att jag vill göra det. Hela det här året har jag räknat ned månaderna tills att jag ska ta några snygga bilder och lägga upp, säger hon, och fortsätter:

– Jag snackar om att vara den där förebilden, pratar om allt man ska göra men själv har jag inte visat benet än.

”Hoppas det kan vara till hjälp”

Ebba Årsjö berättar att hon vill hjälpa andra i liknande situation.

– Jag hoppas att det här kan vara till extra hjälp för andra. Jag känner att jag verkligen kan påverka människor och när man får höra att man varit en hjälp, då blir man riktigt glad i hela kroppen. Alla individuella idrottare är mycket ”ego”, tänker bara på sig själva och att vinna. Här får jag med något annat på köpet, gör något större.

220313 Ebba Årsjö of Sweden poses for a portrait with her medals during day 9 of the 2022 Winter Paralympic Games on March 13, 2022 in Yanqing. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Ebba Årsjö menar dock även att hon ändrat tankesätt kring sin funktionsvariation, och att den i dag stärker henne, snarare än tvärtom.

– Jag är inte jag utan det här benet. De senaste åren har det blivit som en identitet. Jag tjänar pengar på grund av benet, jag har fått en massa nya vänner, jag har en massa mål och jag är glad över benet, säger hon.

– Tidigare påverkade det mig mer negativt. Det har tryckt ned mig, varit en börda och jag har känt hat. Det är fortfarande en börda på grund av smärta och medicinska problem, men det är något jag vant mig vid att hantera.

Avslutningsvis säger Årsjö:

– Jag uppmanar andra att våga vara sig själva, oavsett om de har en funktionsvariation eller inte.

LÄS MER: Mäktiga utnämningen för Lucas Raymond i natt – belönas nu efter sin otroliga debutsäsong i NHL