Överraskningen: Norska stjärnan avslutar karriären – bara 27 år gammal: ”Jag grät i en timme”

Hon är en av sportens allra största stjärnor.
Men nu väljer norskan Silje Norendal att avsluta karriären, bara 27 år gammal.
– Nu börjar ett helt nytt kapitel, säger hon till NRK.

Norge förlorar nu ett av sina största OS-hopp till Peking 2022. Norska stjärnan Silje Norendal har bestämt sig för att lägga ned hela sin snowboardkarriär.

Norskan slutar

Hon har vunnit fyra slopestyle-guld vid X-games och är en av sportens allra största stjärnor just nu. Men med ett år kvar till vinter-OS har Norendal bestämt sig för att starta ett nytt kapitel i livet och lämna idrotten bakom sig.

Silje Norendal, Norge
180219 Silje Norendal of Norway after the Women’s Big Air Qualification during day ten of the 2018 Winter Olympics on February 19, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_306

Norskan bestämde sig redan i somras och offentliggör nu beslutet för hela världen att karriären är över redan som 27-åring. Och det var verkligen inget lätt beslut.
– Jag grät i en timme efter att jag hade pratat med mina nära och kära om att lägga av. Min identitet är snowboard. Det betyder så mycket för mig – familj, pojkvän och vänner har varit prioritet två för mig de senaste tio åren, säger Norendal till norska NRK.

”Lyckligt lottad”

Silje Norendal är gravid och väntar sitt första barn med pojkvännen och hockeyspelaren Alexander Bonsaksen. 33-åringen spelar just nu i finska laget KooKoo och har tidigare spelat i SHL för både Modo och Rögle.
– Jag är lyckligt lottad. Jag har haft ett fantastiskt liv som elitidrottskvinna, och har uppnått mycket som jag drömde om när jag var liten. Nu börjar ett helt nytt kapitel, jag har sett fram emot att bilda en familj när tiden kändes rätt. Och nu är det rätt läge, säger Norendal till norska tv-kanalen.

Silje Norendal, Norge
200104 Silje Norendal (snowboarder) poses for a photo on the red carpet ahead of the Idrettsgalla 2020 on January 4, 2020 in Hamar. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / Cop 238

Norskan erkänner också att hon har flera spännande projekt på gång efter den aktiva karriären. Men hon vill inte avslöja vad hon nu ska göra vid sidan av det allra viktigaste jobbet: Att bli förälder.

Norendals karriär

Redan när hon var 12 år gammal fick Silje Norendal sitt första sponsoravtal. Det stora genombrottet kom sedan som 18-åring när hon tog silver i X-games 2011. 

Hon har framförallt tävlat i slopestyle, halfpipe och snowboardcross och representerat Norge i vinter-OS 2014 och 2018. Men bara kommit så nära en OS-medalj som en fjärdeplats i slopestyle i Pyeongchang 2018.

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord om privatlivet – efter alla frågor: ”Folk är jättenyfikna”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!