Oväntade jättesuccén direkt i premiären – Jonna Sundling tvåa efter superdrama

Frida Karlsson och Charlotte Kalla föll bort tidigt.
Men det blev en pallplats för Sverige.
Jonna Sundling slutade tvåa efter en superrysare.

De svenska damerna fick en mardrömsstart i skidpremiären i Ruka. Frida Karlsson, som var det stora svenska hoppet tillsammans med Stina Nilsson, kom in i sprintkvalet först på en 40:e plats.

Fiasko för svenskorna

Därmed missade hon en plats en kvartsfinalen, men hon var inte ensam om det. Även Charlotte Kalla, Maja Dahlqvist och Moa Lundgren åkte ur redan i prologen, och var efter loppet mycket besvikna på vallan och fästet i de svåra förhållandena.

Jonna Sundling, världscupen
191129 Jonna Sundling of Sweden during a women’s sprint quarter final during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 29, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_473

Men för svenskorna som väl gick vidare gick det betydligt bättre – och några tecken på dåligt fäste syntes inte till. Jonna Sundling, sprintexpert, tog sig vidare som 15:e åkare och vann både sin kvartsfinal och semifinal.

Men succé för Nilsson och Sundling

I semifinalen fick hon dessutom sällskap av Stina Nilsson, som kom tvåa i loppet och även hon tog sig till final. Där ställdes de mot tre norskor – dock inte Therese Johaug som åkte ut redan i kvartsfinalen – samt amerikanskan Sadie Mjörnsen. Det hela blev ett superdrama.

191129 Jonna Sundling of Sweden after a women’s sprint semi final during the FIS Cross-Country World Cup premiere on November 29, 2019 in Ruka. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_473

Jonna Sundling krokade oturligt ihop med åkare under loppet och hamnade långt efter topptrion, där Stina Nilsson frenetiskt jagade Maiken Kaspersen Falla och Ane Stenseth. Men Jonna Sundling kom i kapp – och i en spurtrysare så slutade hon tvåa. Norskan Falla vann överlägset före Sundling, och trean Sadie Björnsen.

Stina Nilsson slutade femma i loppet, sju sekunder efter Falla.