Oväntade dopingavslöjandet – efter stjärnans OS-guld

Oväntade dopingavslöjandet – efter stjärnans OS-guld

Den schweiziska längdskidåkningsstjärnan Dario Cologna tog guld i OS i Sydkorea tidigare i år. 
Nu kommer överraskande uppgifter om att antidopingbyrån Wada kan ha begått ett stort misstag gällande just Cologna. 
Detta avslöjas mycket överraskande av formel 1-föraren Kimi Räikkönen. 

Dario Cologna, 32, är en riktig profil inom längdskidåkningen. Han har vunnit inte mindre än fyra OS-guld, där det senaste bärgades i Sydkorea tidigare i år. Men nu har det framkommit att framgångarna kan ha föregåtts av ett stort misstag inom antidopingbyrån Wada. Uppgifterna kommer från ett mycket oväntat håll.

F1-stjärnan avslöjar Wadas miss

Det är den finske Formel 1-föraren Kimi Räikkönen som avslöjar Wadas miss i samband med dopingkontrollerna av skidstjärnan Dario Cologna. Finländaren skriver i sin självbiografi att han haft ett samtal med en dopingkontrollant på Wada. Den personen ska ha sagt till Räikkönen att han personligen dopingtestat schweizaren tjugo gånger från september 2017 fram till OS i Sydkorea, som ägde rum i februari 2018, uppger SportExpressen.

Detta strider mot Wadas regler gällande sekretess och tystnadsplikt.

”De får inte berätta något”

Givet att Räikkönens uppgifter stämmer så har kontrollanten ifråga brutit mot Wadas egna regler, det säger den finska antidopingchefen Kateka Huotari.
– Alla som deltar i testandet skriver under ett tystnadsavtal. De får inte berätta något för någon om saker som har med testandet att göra, säger han till finska Ilta-Sanomat.

Förbundskaptenen för finska längskidåkningslandslaget, Matti Haavisto, vill dock inte tro på Räikkönens uppgifter och han är övertygad om att Cologna är ren.
– Det måste ha skett ett litet missförstånd.
Och fortsätter:
– Cologna har i genomsnitt testats två gånger i veckan. Han har en av längsta testhistoriken i vår sport och jag litar på killen, säger Haavisto.

LÄS MER: Norska OS-stjärnans oväntade kritik: ”Det förstör sporten – har blivit förfärligt!”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);