OS-hjälten Frida Hansdotter avslutar karriären

.

Frida Hansdotter har en lång och framgångsrik karriär i ryggen.
Nu meddelar OS-guldmedaljören att hon avslutar karriären, 33 år gammal.
– Det har varit en helt fantastisk resa och skidåkningen har gett mig så otroligt mycket, säger Hansdotter i ett pressmeddelande.

Frida Hansdotter har tävlat i världscupen i 15 år. Men nu, bara några veckor efter alpina-VM i Åre avslutats, meddelar hon att karriären är över.

Frida Hansdotter avslutar karriären

I ett pressmeddelande på förbundets hemsida berättar Frida Hansdotter att beslutet om att lägga av växt fram under en längre tid.
– För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120% och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar, säger Hansdotter.

Frida Hansdotter of Sweden poses for a portrait ahead of the city event on February 18, 2019 in Stockholm. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Frida Hansdotter har varit svensk skidåknings främsta åkare under många år.

Tog OS-guld i Pyeongchang

33-åringen från Norberg har 35 pallplatser i världscupen och under OS i Pyeongchang skulle hon slå till med karriärens främsta åk.

I slalomtävlingen tog hon hem OS-guldet, fem hundradelar före schweiziskan Wendy Holdener.

På meritlistan finns dessutom två VM-silver och tre VM-brons.
– Det är såklart med lite vemod jag tackar för mig – jag älskar min skidåkning och att testa mina gränser för att se hur långt jag kan nå har alltid sporrat mig och varit det jag älskat, säger Hansdotter.

”En fantastisk förebild”

Den svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter beskriver Hansdotter som ”en fantastisk ambassadör för svensk utförsåkning”.
– Frida kommer alltid att vara en av de stora svenska utförsåkarna och vi tackar Frida för alla unga flickor och pojkar hon inspirerat, alla ögonblick hon bjudit på genom tv-rutan och allt hon gjort för svensk skidåkning, säger han.

Endast två tävlingar återstår innan hon lägger skidorna på hyllan. Hansdotter finns med och kör de avslutande tävlingarna i tjeckiska Spindleruv Mlyn i helgen samt finalen i Andorra.

Dela för att hylla Frida Hansdotter!

Media id required! example: [screen9 mediaid="mediaid here"]

Frida Hansdotters främsta meriter

  • OS-guld 2018 slalom
  • VM-silver 2013, lag
  • VM-silver 2015, slalom
  • VM-brons 2013, slalom
  • VM-brons 2017, lag
  • VM-brons 2017, slalom

LÄS MER: Hanna Öberg öppnar upp om mörka tiden: ”Jag låg bara och grät”

Skidskytte VM 2019: TV tider, program och resultat

 


 

Läs mer om...