Nu avslöjar Ingemar Stenmark skidkarriärens allra största bedrift – 30 år efter att han slutat

Nu avslöjar Ingemar Stenmark skidkarriärens allra största bedrift – 30 år efter att han slutat

Ingemar Stenmark är en av de största någonsin i svensk idrottshistoria.
30 år efter att karriären tagit slut berättar nu skidlegendaren om det allra bästa med att vara världens främste slalomåkare.
– Klart att man nu i efterhand kan känna att man borde ha passat på att njuta mer, säger han till SportExpressen.

Jan Ingemar Stenmark, född 1956 i Joesjö, är en av Sveriges absolut största idrottsmän genom tiderna. Om inte den största faktiskt.

När Sverige stod stilla

Med otroliga 86 världscupsegrar och 115 pallplatser samt 2 OS-guld och 3 VM-guld är han en ikon inom skidsporten. Och vi kommer aldrig glömma när hela Sverige stod stilla under ”Stenis” slalomåk på 70- och 80-talet.

Ingemar Stenmark, alpint
790210 Ingemar Stenmark © Bildbyrån – © D

1989 la Stenmark pjäxorna på hyllan efter 16 säsonger på den absoluta världstoppen. Nu 30 år efter att karriären tagit slut berättar skidlegendaren om vad han är allra mest stolt över med sin tid i skidbackarna.
– Alla segrar i världscupen och att det blev en ändring av reglerna på grund av mig, säger han i en intervju med SportExpressen.

Stenmark överlägsen

Stenmark pratar så klart om den regeländring som Internationella skidförbundet genomförde för att jämna ut svenskens överlägsenhet. Vilket tvingade honom att även tävla i störtlopp för att kunna vinna världscupen.

Ingemar Stenmark, alpint
190212 Former skier Ingemar Stenmark of Sweden poses for a portrait at a press event for a legends race during the FIS Alpine World Ski Championships on February 12, 2019 in Åre. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån / kod DS / 87862

En regelförändring som hämmade slalomspecialisten Stenmark rejält. Skidlegendaren erkänner även att han hade svårt att njuta av de många framgångarna han hade i skidbackarna.
– Nej, jag var dålig på att njuta av framgångarna, det var hela tiden fokus mot nästa mål. Det är klart att man nu i efterhand kan känna att man borde ha passat på att njuta mer, men samtidigt så tror jag att det var det som gjorde att man kunde prestera så bra, säger han i intervjun.

Sedan skidkarriären tog slut har 63-åringen vunnit båda tv-programmen ”Mästarnas Mästare” och ”Let’s Dance”. Men det går inte alls att jämföra med slalom och Stenmark kan erkänna att han kan sakna tävlandet.
– Nu har det gått många år, men det är klart att det är grejen av att aldrig kunna uppleva den situationen igen. Det går inte direkt att hitta ett substitut för den adrenalinkicken. Det kanske får bli bungyjump, haha. Samtidigt är det lugnt och skönt nu att slippa leva med den pressen, jag hade aldrig velat göra om det nu, säger han till kvällstidningen.

LÄS MER: Ingemar Stenmark om Börje Salming: ”Han svek mig”