Norske OS-hjältens stora mardröm – kan tvingas skaffa protes: ”Hoppas att tekniken räddar mig”

Norske alpinstjärnan Aksel Lund Svindal, 35, har vunnit flera mästerskapsmedaljer, bland annat två OS-guld.
Men på grund av skadeproblem kan karriären vara över – och i värsta fall tvingas han skaffa protes.
– Jag hoppas att tekniken räddar mig, säger han till VG

 

Aksel Lund Svindal, 35, har en lång och framgångsrik alpin karriär bakom sig. Norrmannen har bland annat tagit två OS-guld och fem VM-guld. Men Svindal har drabbats av ett antal mycket svåra skador.

För två år sedan slet han av korsbandet och menisken samtidigt. Skadorna är så pass allvarliga att karriären nu kan vara över. Stjärnan berättar att det är långt kvar tills han kan få åka skidor igen – om det ens går.
– Allt annat får jag till. Jag kan inte springa, men att cykla går väldigt bra, det med. Och när jag cyklat mycket kan jag köra styrka också. Skidåkningen är problemet, säger han till VG.

Kan behöva protes

I värsta fall kan stjärnan behöva skaffa protes. Svindal inväntar nu läkarnas besked.
– Läkarna är lite så: ”Brosk, det löser vi inte”. Men jag är optimistisk. Vissa säger att den enda lösningen är att få ett knä av titan, att broskskador aldrig kan ordna sig.

Oavsett utfall har han en lång och jobbig tid framför sig. Klart är i alla fall att Svindal inte kommer ge upp. Han vill tillbaka till skidbacken igen.
– Tekniken kommer inte vara som den är för alltid. Jag tror att de saker som läkarna inte kan ordna nu, det går att lösa om femton år, säger Svindal.

Aksel Lund Svindal tog OS-guld i Sydkorea tidigare i år när han vann finalen i störtlopp.

DELA för att stötta Aksel Lund Svindal! 

LÄS MER: Chocken: Sebastian Samuelsson besegrade OS-åkaren Calle Halfvarsson – i längdskidor(!)

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);