Norske längdexpertens dom – det måste Norge göra för att kunna utmana Sverige: "Jag tror det behövs…"

Norske längdexpertens dom – det måste Norge göra för att kunna utmana Sverige: ”Jag tror det behövs…”

Flera norska stjärnor har slutat.
På måndagen presenterades Norges trupp för nästa säsong.
– Det kommer att bli ett helt nytt kapitel, säger experten Torgeir Björn.

Norge står inför flera utmaningar på damsidan inför nästa säsong. Bland annat har Therese Johaug och Maiken Caspersen Falla valt att avsluta sina karriärer, och en hel del rutin försvinner från det norska laget.

Över 30 medaljer har lämnat

På måndagen presenterade Norge längdlandslagen inför nästa säsong. Då kom beskedet att även Ingvild Flugstad Östberg inte heller är med till följd av de hälsoproblemen som hållit henne utanför längdåkningen de senaste säsongerna.

220208 Maja Dahlqvist and Jonna Sundling of Sweden celebrate after women’s cross-country skiing sprint final during day 4 of the 2022 Winter Olympics on February 8, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Det är alltså över 30 stycken OS- och VM-medaljer som lämnat Norge på damsidan. Den nya truppen har totalt fem stycken. Det kommer bli ett stort hål för Norge att fylla.

– Det blir ett helt nytt kapitel, nu när alla de här största stjärnorna har slutat på kort tid. Det betyder att vi har tappat trotjänare både på distansen genom Therese (Johaug), och i sprinten genom Maiken (Caspersen Falla), säger experten Torgeir Björn till NRK och fortsätter:

”Jag tror det behövs…”

– Nu måste de andra sticka ut och utvecklas som löpare om vi ska ta individuella guld i framtiden.

Experten anser att Norge måste åtminstone göra en sak. Och det snarast.

– Jag tror att det blir viktigt att etablera en ny kultur. Det är först och främst Therese Johaugs kultur som vi måste föra in i norska kvinnors längdskidåkning, säger han och fortsätter:

220104 Heidi Weng of Norway after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

– Då behöver vi ett tränarteam bestående av två, där en har lång erfarenhet, kan systemet sedan tidigare och ofta varit en topptränare tidigare, och en ung entusiastisk tränare som kan vara med därutöver, eftersom löparna behöver mer daglig uppföljning än tidigare.

Han menar vidare att åkarna måste snabbt bestämma sig om de vill fokusera på sprint eller distans.

– Jag tror att det behövs lite förändring i träningen. Det har funnits en tendens att det blivit ett mellanting mellan distans och sprint, så man har blivit lite halvbra i allt. Jag tror att man måste odla bra distanslöpare och sprinters för framtiden, säger han.

– Det behöver vi, om vi ska utmana Ebba Andersson och Frida Karlsson på distans, Jonna Sundling, Maja Sundqvist och kompani i sprint.

LÄS MER: Mia Karlssons helt ärliga känga till dottern Frida – efter succén i skidskytte(!): ”Hon har inte…”

Få våra nyhetsbrev!