Norska utspelet mot Sverige efter guldmissen – avslöjar stenhårda orden efter målgång: ”Vi sa det direkt…”

Sveriges gulddominans bröts.
Då jublade norskorna i målfållan.
– Det är en stor motivation för oss, säger Tiril Udnes Weng.

Det var många som var jublande glada över att Sverige inte vann sitt fjärde guld under tävlingarna i Planica på tisdagen. Många menade att det var viktigt för längdskidåkningen att en nation förutom Sverige eller Norge vann – men det var också mycket skadeglädje i Norge.

Norska utspelet

Sverige var tydliga med att den stora målbilden var att vinna sex av sex guld i damernas tävlingar under årets VM, men så blev det alltså inte, efter att Jessie Diggins vann 10 kilometers-loppet på tisdagen. Och i Norge försökte man inte ens att dölja glädjen över att Frida Karlsson eller Ebba Andersson inte fick ställa sig högst upp på pallen.

230225 Astrid Øyre Slind of Norway (bronze) and Ingvild Flugstad Østberg of Norway after Women’s Cross Country Skiing Skiathlon during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Tiril Udnes Weng var dels glad för Jessie Diggins skull. Hon är en av de mest omtyckta åkarna i världseliten. Men också för att det inte blev svenskt guld.

– Det är kul att se Jessie lyckas, men det är också härligt att se att det inte blev svenskt guld, säger hon till NRK.

Hon fick medhåll av Ingvild Flugstad Östberg.

– Det är bra att Sverige inte vinner alla guld, som de har menat att de ska, så det är i alla fall det säkert.

“Vi sa det direkt…”

Norge menar att man direkt vände blickarna till stafetten efter tisdagens målgång. Och särskilt då Sverige inte vann ett fjärde raka guld.

– Vi sa det direkt när vi kom i mål, att fy tusan vad vi är motiverade att slå svenskarna där. Det är en stor motivation för oss i alget. Det är givetvis favoriter, men vi ska de dem en kamp, säger Udnes Weng.

230228 Frida Karlsson of Sweden after competing in the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on February 28, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sveriges damer har alltjämt tagit betydligt många fler medaljer än Norge i årets mästerskap. Sverige vann trippeln i sprinten, dubbeln i skiathlon, guld i sprintstafett, och silver och brons i tisdagens 10 kilometers-lopp. Sverige är givna favoriter i stafetten, som man trots stort favoritskap inte lyckades ta sig upp på pallen under i OS.