Norska uppmaningen till stjärnorna – efter omtalade bilderna på Instagram

.

I veckan kom ett larm om att allt fler unga längdskidåkare drabbas av ätstörningar.
Nu går det norska förbundet ut med en utmaning till sina stjärnor – om man vad man publicerar i sociala medier.
– Vi menar att våra toppåkare har ett ansvar. Vi har i flera sammanhang gått igenom vilka förebilder de ska vara, säger Brit Baldishol, utvecklingchef på norska skidförbundet, till SVT.

Det var i helgen som larmet från den norska professorn Jorunn Sundgott-Borgen, vid Norges idrottshögskola, kom.

Hon menade att ätstörningar blir allt vanligare hos unga längdskidåkare, och att något måste göras.

Uppmaningen till stjärnorna

– Jag blir bekymrad. Det var många år sedan som vi fick reda på hur många som har problem. I över 20 år har vi provat att jobba förebyggande och så ser det ut som att vi inte gör tillräckligt. Det har aldrig varit så illa som nu, sa hon.

En stor anledning till att ätstörningar blivit vanligare tros vara på grund av sociala medier.

Enligt Norges skidförbunds utvecklingschef, Brit Baldishol, så har man gett uppmaningar till sina längdstjärnor om vad för typ av innehåll man ska publicera för att inte ge felaktiga bilder till de yngre åkarna.

– Det är viktigt att våra åkare vet vad det är för skillnad mellan en ung skidåkare och en åkare på elitnivå som tävlat i många år. En utövare som varit aktiv i 20 år ska ha en kropp som är annorlunda än en 16-årings, säger hon till SVT.

”De tänker mer på det”

Baldishol säger även att ansvaret sträcker sig utanför kroppsideal.

– Vi menar att våra toppåkare har ett ansvar. Vi har i flera sammanhang gått igenom vilka förebilder de ska vara. Det är inte bara kroppar, utan många andra områden som många ser upp till dem, säger hon.

Foto: Instagram

Norges skidförbund har tidigare infört hälsotest som ett krav inför stora tävlingar, och Brit Baldishol menar även att storstjärnor som Therese Johaug blivit bättre på sitt agerande i sociala medier.

– Men det är klart att om du är ute och tränar och det är varmt så är det inte lätt att ha på sig mycket kläder. Men vi ser ju, främst i sociala medier, att de tänker mer på det nu, säger hon.

Dela för att säga vad du tycker om det här!