Norska succéåkarens första ord efter oväntade VM-beskedet – stoppades helt från att tävla: ”En chock”

Hon hade gjort succé i flera tävlingar och räknade med en VM-plats.
Då kom beskedet som förändrade allt för Karoline Simpson-Larsen.
– Det kom som en chock, säger norskan till NRK
.

Karoline Simpson-Larsens framfart förra året var svår att missa. Lite från ingenstans dök hon upp på ett imponerade sätt.

Norskan stoppad

Bland annat kom hon trea på tio kilometer i Natrudstilen. Mycket tydde på att hon skulle ta en plats i Norges VM-trupp.

Karoline Simpson-Larsen, Norge
200307 Karoline Simpson-Larsen of Norway after the women’s 30 km classic technique mass start during the FIS Cross-Country World Cup on March 7, 2020 in Oslo. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN / Cop 200

Men hon stoppades från att tävla. Anledningen? Hon uppfyllde inte norska landslagets hälsokrav.

”Som en chock”

Beskedet kom som en blixt från klar himmel för 23-åringen.
– Det kom som en chock. Jag är ju inte den största tjejen, höll jag på att säga, så man vet ju att det inte är så stor marginal till kriterierna men jag hade aldrig trott att jag inte skulle åka några lopp i år, säger hon i en intervju med NRK.

Karoline Simpson-Larsen, Norge
201122 Karoline Simpson-Larsen of Norway in the mixed zone after the women’s 10 km free technique interval start during Beitosprinten 2020 on November 22, 2020 in Beitostølen. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0077

Karoline är inte den enda som drabbats av liknande tävlingsförbud. Bland annat har svenske skidåkaren Frida Karlsson också drabbats och tvingats stå över tävlingar.

”Såklart oenig”

Händelsen inträffade i december och just där och då kunde hon inte acceptera beslutet. Men så här några månader efteråt har hon förståelse för landslagsledningens beslut.
– Då var jag så klart oenig. Men i efterhand tror jag att det bara var bra. Hälsa går ju först. Det är anledningen till att vi har hälsotest, vi måste lita på att de kan sitt fält bättre än vad jag kan, säger hon i intervjun.

Konsekvensen av beslutet blev att hon ändrade om sitt träningsschema. Hon drog ner antalet träningstimmar från 100 till 60.

Siktar mot OS

Där har fokuset varit att träna mer styrka och bygga upp en starkare kropp och ett starkare skelett. Förändringen av träning gjorde sitt och hade det inte varit för covid-19 hade hon tävlat i tremilen på nationella mästerskapen.

Nu får hon blicka framåt i stället. Nästa år är det OS i Peking och det är norskans stora målsättning att komma dit.

Var det rätt att stoppa norska succéåkaren? Dela artikeln och berätta din åsikt!

LÄS MER: Frida Karlssons ilska mot orättvisan – vill nu se en tydlig förändring: ”Det är kränkande”

Få våra nyhetsbrev!