Norska storstjärnans helt ärliga ord – berättar nu öppet om stora mardrömmen: ”Jag var rädd”

Enorm flygrädsla samtidigt som coronaviruset bröt ut.
Då blev det för mycket för Heidi Weng.
– Jag var rädd, säger stjärnan.

Under de senaste åren så har mycket inom längdskidåkningen handlat om Therese Johaug, och dessförinnan Marit Björgen. Duon är norsk längdskidåknings största genom tiderna, men på tredjeplats finns troligtvis Heidi Weng, som bara 29 år gammal redan nu är en av tidernas främsta inom sporten i landet.

Ärliga orden

Hittills har hon hunnit med att vinna hela fem VM-guld och två världscuper, men den här säsongen blev inte alls vad hon hade hoppats på. Weng avstod tävlingar och var hela tiden öppen med att hon hade det kämpigt mentalt. Sedan tidigare lever Weng med enorm flygrädsla, och när coronaviruset dessutom bröt ut inför den förra säsongen så blev det för mycket.

210306 Heidi Weng of Norway celebrates at a medal ceremony for the Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 6, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Weng berättar att hon var långt ifrån någon toppform när premiären drog igång, och hon hade svårt att fokusera.

– Det blev som ett slag i ansiktet. Jag var inte beredd på att jag skulle tänka så mycket på situationen vi befann oss i med corona. Jag var rädd, säger hon, enligt SVT.

”Har lärt mig mycket”

Heidi Weng berättar att hon tappade motivationen till sporten, som hon menar kom rejält i andrahand.

– Jag förstod inte poängen med att åka längdskidor. Sporten blev obetydlig. Jag är också rädd för att flyga och trodde att jag skulle ha en ursäkt för att inte resa mer på grund av pandemin, säger hon.

210306 Heidi Weng of Norway after the Women’s Cross Country Skiing 30 km Classic Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 6, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Heidi Weng fick hjälp av psykolog för att bli av med rädslorna som hon kände.

– Jag arbetade mycket med en psykolog bara för att kunna komma på ett plan igen. Och det har jag lyckats med och jag har presterat bra. Så jag är väldigt stolt över mig själv. Jag har lärt mig otroligt mycket. Jag vet att jag kan göra det väldigt bra när jag har en bra dag, säger hon.

LÄS MER: Sebastian Samuelssons hårda kritik mot kontroversiella beslutet – som öppnar för fusk: ”Jag förstår inte varför”

Få våra nyhetsbrev!