Norska skidstjärnan slår tillbaka – efter massiva kritiken från egna landet

.

Ingvild Flugstad Östberg anklagades för att ha förlorat med flit mot Therese Johaug.
Anledningen: Viktiga poäng som säkrade superstjärnans tredjeplats i den totala världscupen.
Nu slår Östberg tillbaka mot kritiken och berättar vad som egentigen skedde.

Ingvild Flugstad Östberg tog hem segern i den totala världscupen. Under de avslutande tävlingarna i Quebec, Kanada, tog Stina Nilsson hem segern men på upploppet utspelade sig, vad vissa ansåg som märkliga scener.

Johaug spurtade ner Östberg

Östberg och Therese Johaug kom in samtidigt på upploppet och den sistnämnde tog hem andraplatsen. Placeringen räckte för att Johaug skulle ta hem tredjeplatsen i den totala världscupen.

Ingvild Flugstad Østberg and Therese Johaug of Norway after the Women’s 10km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on march 17, 2019 in Falun.
Foto: Daniel Eriksson/Bildbyrån

I den mixade zonen efter loppet fick Johaug reda på att hon tagit hem tredjeplatsen och skrek glatt efter Östberg att hon klarade det.

Kritiken: ”Säker på att de visste”

Spurten mellan de två norska stjärnorna möts dock av kritik.

Experten Fredrik Aukland, menar att Östberg la sig avsiktligt för att Johaug skulle ta de nödvändiga poäng hon behövde för att kamma hem en pallplats i totalen.

Hon slutade ynka sex poäng före finskan Krista Pärmäkoski.
Jag är helt säker på att de visste om förutsättningarna. Jag har sett Ingvild spurta bättre än det hon gjorde i dag, sa Aukland då.

TV2-experten Petter Skinstad var också han kritisk mot norskornas agerande.
– Självklart ska inte de norska längdskidåkarna anklagas för vad som närmast kan liknas vid matchfixning. Att finskorna reagerar är förståeligt även fast reaktionen ofta blir överdriven, men det betyder inte att de norska åkarna ska behöva sätta sig i en sådan situation, skriver han i en krönika.

Flugstad Östberg slår tillbaka

Debatten får nu Flugstad Östberg att bryta tystnaden.

I en intervju med VG slår hon tillbaka mot experterna och konstaterar att det inte handlade om en uppgjord deal med Johaug.
– Jag har två saker att säga. Det ena är att Therese hade vunnit den där spurten oavsett. Det var inte någonting jag gav henne. Det andra är att när killarna samarbetar och hjälper varandra så blir de geniförklarade, men om vi gör det, vilket vi inte gjorde den här gången, så jämförs det med matchfixning, säger hon till VG.

Dela artikeln för att säga vad du tycker om det här!

   

LÄS MER: Charlotte Kalla avslöjar tårarna – efter stora oron: ”Grinade under solglasögonen”

Rikard Grips besked – slutar som landslagschef i skidlandslaget: ”Jag är stolt”

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);