Norska sågningen av Stina Nilssons upplägg i skidskyttelandslaget: ”Det är ju galenskap”

Stina Nilsson går rakt in i svenska skidskyttelandslaget.
Men nu får upplägget rejäl kritik i grannlandet Norge.
– Det blir för dåligt…, säger förre förbundskaptenen Ola Lunde till NRK.

På tisdagen kom det oväntade beskedet att Stina Nilsson går rakt in i skidskyttelandslaget. Trots att hon inte gjort en enda officiellt tävling som skidskytt än.

Stina i landslaget

Men landslaget tror stenhårt på svenskan som bara har några veckors skytteträning i ryggen. 26-åringen har dock inte fått en ordinarie plats i landslaget, utan en helt ny så kallad utvecklingsplats.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses tränaren Jean-Marc Chabloz ge instruktioner till Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Per Danielsson / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Nilsson har även fått en helt ny tränare i schweizaren Jean-Marc Chabloz. Och han är redan oerhört imponerad av svenskan som han beskriver som ”den största talang jag sett”.
– Jag har aldrig sett någon lära sig skjuta så snabbt, sa Chabloz på tisdagen.

Norska sågningen

Anledningen till den fina utvecklingen för Stina är en riktig rivstart med skytteträningen. Och det är verkligen en extrem träning där hon skjuter hela 1100-1200 skott per vecka.
– Hon skjuter mer än alla andra i världen just nu. Ena dagen här sköt hon 460 skott. Det är ju galenskap. Det är något jag aldrig har upplevt tidigare, säger Chabloz enligt Sportbladet.

Ola Lunde, skidskytte
180208 Ola Lunde, TV commentator of NRK, during a press event with the Norwegian women’s biathlon team ahead of the 2018 Winter Olympics on February 8, 2018 in Pyeongchang. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN / kod JE / 160144

Men nu kritiseras upplägget i vårt grannland Norge. Den förre norske förbundskaptenen i skidskytte, Ola Lunde, sågar upplägget och tycker att den extrema träningen istället är ineffektiv.
– Det blir för dålig nivå på genomförandet. Det är samma sak som att träna stora mängder lugn fysisk träning, då blir du aldrig bra på att åka fort på skidor. Istället för att skjuta 1 200 skott hade jag använt den tiden till laserträning och sett till att varje enskilt skott blev optimalt genomfört, säger Lunde till norska tv-kanalen NRK.

Redan i augusti kan Stina Nilsson göra debut i sin nya sport. Då hon hoppas kunna ställa upp i skidskytte-SM på rullskidor. 

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord – efter stora kaoset i skidlandslaget: ”Det är jättebra att…”