Norska rädslan för svenska supertalangerna: ”Kommer bli en chock”

Sverige har en supergeneration på gång i  längdspåren.
Det får Norge att uttrycka stor oro.
Norska TV2.s skidexpert Petter Soleng Skinstad konstaterar att Sverige blir ett stort hot i skidspåren framöver.

Den svenska längdsporten är mitt inne i ett generationsskifte. Bakom Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter håller nu flera unga åkare på att presentera sig.

Stark generation

Bland dessa finns Ebba Andersson, 21, Johanna Hagström, 20, Frida Karlsson, 19, och Moa Lundgren, 20,. Den sistnämnda som efter succéstarten i Bruksvallarna tog en plats till världscuppremiären till helgen.

Lika ljust ser det inte ut i Norge.  Bredden på juniorsidan som Sverige har finns inte och nu börjar en oro för framtiden att gro.

Oron för Sverige

TV2:s skidexpert Petter Soleng Skinstad säger i en intervju med SportExpressen att det bakom 90- och 91-generationen med Heidi Wen och Ragnhild Haga inte ser något vidare ljust ut.
– Norge är lite på efterkälken, men man borde jobba redan i dag för generationsskiftet som lär komma efter VM 2021 och OS 2022. Efter det kommer Ragnhild Haga, Therese Johaug, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla – alla kommer att vara borta. Och då kommer det att bli en chock. Där måste man börja redan nu med att utveckla de som är femton till tjugo år, säger han till SportExpressen.

Frida Karlsson och Moa Lundgren vann både guld på JVM-tidigare i år medan Ebba Andersson redan gjort debut i världscupen och vunnit OS-guld i sprintlaget.

Johanna Hagström är också en av de åkare som är på väg fram och har en fjärdeplats på SM i sprint som sin främsta merit.

”Ser verkligen lovande ut”

Den norska förbundskaptenen Ole Morten Iversen är inte lika orolig. Han konstaterar att den påstådda talangbristen i Norge inte är någonting att oroa sig för.

Trots det konstaterar även han att Sverige har många starka åkare inför generationsbytet.
– I Sverige har det kommit fram några unga, spännande med tiden för sig. det ser verkligen lovande ut för dem, men jag håller inte med om att det ska vara krissignaler och svartmålning angående situationen i Norge, säger Iversen.

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/KS6SekViAo5a8YenXsZh8d-qtJ6QjoRd6obSs4RBxreyaOT5kf5FzpuyX6MX1XWm?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

Dela för att hylla våra svenska supertalanger!

LÄS MER: Norska toksågningen av svenska landslagsbeslutet: ”Det är trams”

Marcus Hellner la skidorna på hyllan och försvann – det gör OS-guldhjälten i dag

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);