Norska kritiken mot egna förbundet - efter Petter Northugs avsked

Norska kritiken mot egna förbundet – efter Petter Northugs avsked

.

Petter Northug tog farväl till en framgångsrik karriär med en egen tävling.
Då fanns ingen från det norska skidförbundet på plats.
– Det hade varit trevligt att ha de här, säger tävlingsledaren Nils Marius Otterstad.

Petter Northug har i cirka ett decennium varit världens kanske mest framgångsrika och omtalade längdskidåkare.

I vintras bekräftade norrmannen att karriären är över – och för att fira den framgångsrika karriären så valde Northug att arrangera en egen tävling, kallad Janteloppet.

”De var saknade”

Där samlades några av skidvärldens största – världscuptvåan Alexander Bolsjunov, VM-guldmedaljören Emil Iversen, Calle Halfvarsson, Ebba Andersson och Frida Karlsson till exempel – för att tävla och fira karriären.

Men nu har en debatt blossat upp i Norge – om vilka som inte var på plats.

Enligt Janteloppets tävlingsledning var nämligen ingen från det norska skidförbundet (NSF) på plats.

– De var inbjudna. Med anledning av det han allt han åstadkommit så hade det var trevligt om NSF varit med och firat Petters karriär. Skidförbundet var saknat, och jag tror att det hade skickat starka signaler till skid-Norge och världen om att man spelar på samma lag för att göra skidåkningen större, säger tävlingsledaren Nils Marius Otterstad till VG.

Ordkriget: ”Ingen har fått inbjudan”

Norges längdchef Espen Bjervig säger till VG att han fick en inbjudan, men inte kunde delta.

– Jag vet inte om det är några andra som blivit inbjudna, men vi har bjudit in Petter på middag med åkare, tränare och sponsorer på våra marknadsdagar för att hylla hans fantastiska karriär, säger han till tidningen.

Men skidförbundets presschef, Espen Graff, säger att någon inbjudan inte dykt upp.

– Jag följde loppet på tv och det såg fantastiskt ut. Ingen har dock fått någon inbjudan, som Otterstad hävdar, men det hade varit trevligt att få en nästa år, säger han.

I ordbråket verkar dock förbundet och tävlingsledare Nils Marius Otterstad vara eniga om en sak:

– Jag hoppas verkligen att förbundet godtar inbjudan och kommer nästa år, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här! 

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);