Norska kritiken efter beslutet om Therese Johaug – som kan ha kostat medalj: ”Det är inte bra nog”

Therese Johaug var aktuell för sprintstafetten – men nobbades.
Det toksågas nu i Norge.
– Vi hade ställt ett bättre lag då, säger NRK:s Fredrik Aukland.

Norge har varit en besvikelse under OS-längdåkningen hittills, men med vissa undantag. Johannes Hösflot Kläbo har dominerat på herrsidan, och på damsidan har Therese Johaug varit precis så överlägsen som alla hade räknat med inför tävlingarna.

Beslutet sågas

Norskan har vunnit guld i de bägge distansloppen som varit hittills, och hennes strålande form fick många att spekulera i att hon kanske borde göra någonting hon vanligtvis inte brukar. Hon är en expert på distans, inte sprint, men då flera norska åkare haft svårt att komma upp i nivå, så lyftes frågor om att Johaug kanske borde fått en plats i sprintstafett-laget.

220212 Therese Johaug of Norway competes in women’s cross-country skiing 4×5 km relay during day 8 of the 2022 Winter Olympics on February 12, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Johaug sa själv att hon var öppen för det, och den norska ledningen var ärliga med att hon var en klar kandidat. Men valet föll i stället på Maiken Caspersen Falla och Lotta Udnes Weng – som floppade rejält. Nu får Norge kritik mot beslutet att nobba Johaug.

– Den första jag hade tagit ut är Therese Johaug, säger experten Torgeir Björn i NRK.

”Det är inte bra nog”

Han får medhåll av expertkollegan Fredrik Aukland.

– Vi har sett under mästerskapet att det är ett stort gap mellan Johaug och de andra norskorna. Det är lite det vi ser i dag också. När det drar ihop sig till final, så har vi dessvärre inte bra åkare nog från start, och jag är ganska trygg i att säga att den här banan hade passat Johaug bättre, säger han, och fortsätter:

– Den här distansen, med den här tuffa banan, uppe i höjden, och med kylan, det är klart att det passar Therese bättre. Om vi hade slagits om medaljer med henne i laget kommer vi aldrig få veta, men vi hade i alla fall ställt ett starkare lag.

220214 Therese Johaug of the Norwegian national cross-country skiing team during day 10 of the 2022 Winter Olympics on February 14, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

I det norska lägret slår man dock tillbaka, och försvarar sitt beslut.

– Hade vi trott det, då hade Therese gått…, säger chefen Espen Bjervig till Nettavisen.

LÄS MER: Systrarna Öbergs underbara passning till Norge – psykar vilt efter OS-guldet: ”Vi är trötta på det…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!