Norska jättekritiken – rasar mot förslaget som kan förändra hela OS: ”Det är nästan meningslöst…”

I Falun testade man mixedstafett. Nu kan man byta ut den traditionella stafetten mot den under OS-programmet.
Ett besked som inte tas väl emot i Norge.
– Jag hoppas för guds skull att det inte blir så, säger Therese Johaug.

Mixedstafetten har varit ett vanligt inslag inom skidskyttet. I helgen testade man på det i Falun inom längdåkningen, och redan nu har ett förslag inkommit om att ersätta dam/herrstafetten med den under kommande OS.

”Jag har sett förslaget…”

Det är uppgifter som nått norska Dagbladet, och tränaren Ole Morten Iversen bekräftar att någonting kan vara på gång.

– Det har varit signaler från IOK och FIS om det. De vill ha in nya grenar, och då måste något bort. Ett förslag är att stafetten försvinner och ersätts av mixed. Jag har sett förslaget i skriftlig form. Men det är inte bestämt, säger han.

220313 Therese Johaug of Norway after competing in cross-country skiing 4 x 5 km mixed relay during the FIS Cross-Country World Cup between and on March 13, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Och förslaget verkar inte vara uppskattat av de norska åkarna. Therese Johaug, som lägger av efter säsongen men åkt flera damstafetter för Norge genom karriären, är skeptisk.

– Jag tycker att vi kan ta bort något annat då. Jag hoppas för guds skull att de inte kommer att plocka bort dam- och herrstafetten i framtiden, säger hon till NRK.

Holunds kritik

Även herråkaren, Hans Christer Holund, vill ha kvar den traditionella stafetten. Han var heller inte särskilt imponerad av den nya, mixade stafetten som är alldeles för kort, enligt hans tycke.

– Det är för kort och man kan inte riktigt använda hela sin kapacitet, och det är nästan meningslöst att försöka eftersom det är en omöjlig uppgift att spurta ifrån. Det är bara att ligga i klunga och hoppas att ingen stav går sönder, säger han.

220312 Hans Christer Holund of Norway competes in Men’s Cross Country Skiing 15 km Free Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on March 12, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Ole Morten Iversen, som lämnar sitt uppdrag som tränare efter säsongen, tror inte att förslaget kommer landa i att de traditionella stafetterna plockas bort.

– Sådana här typer av tävlingar tror jag att alla uppskattar. Men att vanliga stafetter kommer att ersättas av detta är jag lite mer osäker på, säger han.

LÄS MER: Calle Halfvarsson avslöjar sin jättemiss mitt under succén – var rädd att diskas: ”Hade varit typiskt mig…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!