Norge jublar(!) efter Calle Halfvarssons nya besked – uppmaningen till Northug: ”Han måste…”

Norge jublar(!) efter Calle Halfvarssons nya besked – uppmaningen till Northug: ”Han måste…”

Calle Halfvarsson ska köra Vasaloppet.
Det fullständigt älskar Norge – som ser fram mot en het duell mot Petter Northug.
– Det blir oerhört intressant, säger experten Torgeir Björn.

Calle Halfvarsson har efter några tunga år hittat formen och kärleken till längdskidorna igen. Han har själv lyft upp faktumet att han bildat familj som en faktor till framgången, men klart är att det är en helt ny Calle Halfvarsson som vi ser ute i spåren.

Expertens glädje

Halfvarsson gjorde en stark vinter då han på sin bästa dag kunde hota vem som helst, och nästa säsong blir även den spännande, men av en helt annan orsak. Förra veckan meddelade nämligen Halfvarsson att han kommande säsong, som inte har några stora mästerskap på längdsidan, kommer att ställa upp i Vasaloppet.

Calle Halfvarsson, skidor
230317 Calle Halfvarsson of Sweden after competing in men’s 10 km classic technique individual start during the FIS Cross-Country World Cup on March 17, 2023 in Falun. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0340

Calle Halfvarsson har ingen större erfarenhet av långlopp, men att han kör Vasaloppet betyder framför allt att det blir en duell mot Petter Northug igen. De båda hade flera duster under åren då Northug var aktiv, och nu ser Norge fram emot att duon ska mötas igen.

– Det har ju varit ordkrig mellan Petter och Calle och det har ökat intresset. De är goda vänner, men hårda konkurrenter. Petter har satsat på långlopp i något år nu och har god erfarenhet. Calle har ingen rutin, men har bättre egenskaper som skidåkare just nu. Det blir en oerhört intressant duell, säger den norske skidexperten Torgeir Björn till Nettavisen.

LÄS MER: Nya bilden på Stina Nilsson som visar upp en helt ny sport – och svenskans finurliga skämt: ”Haha, fyndigt”

Uppmaningen till Northug

Northug har under de senaste åren satsat på just långlopp, vilket bör genom en fördel mot Halfvarsson när Vasaloppet inleds.

– Calle är ett osäkert kort på längre lopp, men det kommer nog vara svårt för någon att gå ifrån. Det finns en möjlighet att det blir en spurt, och det är en duell som Northug inte vill förlora. Då tror jag att tävlingsdjävulen tar över, säger Björn.

Petter Northug, skidor
221204 TV2 Petter Northug after Men’s Cross Country Skiing 10 km Mass start during the FIS Cross-Country World Cup onon December 4, 2022 in Lillehammer. Photo: Marius Simensen / BILDBYRÅN / COP 238 / MM0015

Torgeir Björn menar nu att Northug behöver träna ordentligt om han ska ha en chans.

– Petter är fortsatt stark, men hon måste komma ut på längre sträckor ganska snart. Han behöver ta lång lopp uppe i bergen, det är hans segerrecept.

LÄS MER: Frida Karlsson avslöjar sitt första möte med Charlotte Kalla och båda brister ut i storskratt: ”Helt underbart”