Mona Brorssons ärliga ord om livet efter skidskyttekarriären – vackra beskedet om vad hon vill göra nu: ”Jag vill ge tillbaka”

Om en vecka inleder Sveriges skidskyttestjärnor sin försäsong.
För första gången på länge utan Mona Brorsson.
– Alla dörrar och fönster är vidöppna, säger Brorsson till Sveriges Radio.

Mona Brorsson gjorde sin debut i världscupen 2015, och efter det var hon en given del av det svenska skidskyttelandslaget. När hon kom in i landslaget var Sverige långt ifrån att vara en stornation, med få åkare som kunde hota världstoppen på damsidan. Men det skulle snart ändras.

Första försäsongen utan Mona

Stjärnor som Elvira och Hanna Öberg fick stora genombrott, och nu är Sverige en av de stora nationerna i sporten. Och Mona Brorsson har varit en viktig del av det, med sin erfarenhet. Mona Brorsson har hyllats för vilken förebild hon varit för alla inom skidskyttelandslaget, och när hon tog farväl från skidskyttet tidigare under året var det många inom sporten som var i tårar.

Mona Brorsson har betytt enormt mycket för landslaget, och alltid varit en pålitlig lagkamrat och alltid presterat bra i stafetter, där det blivit OS-guld, OS-silver och VM-silver – samt hela 17 pallplatser i världscupen. Individuellt gjorde hon under sin allra sista säsong den kanske bästa i hennes karriären, med hela 700 000 intjänade kronor, och hennes andra individuella pallplats i karriären som främsta höjdpunkt.

Nästa vecka inleder skidskyttelandslaget sin försäsong, och för första gången på många år har Mona Brorsson ingenting att satsa emot. Hon har nu avslutat karriären, och fortfarande inte bestämt vad som händer härnäst.

Det vill hon göra nu

Mona Brorsson ser dock bara positivt på alla möjligheter som nu väntar henne framöver.

– Nu är det som att starta ett nytt kapitel, nu är alla dörrar och fönster vidöppna. Det är väl också en anledning till att jag inte velat slänga mig in i någonting nytt. Jag vill hålla dörrarna öppna ett litet tag till, och se vad jag vill göra egentligen, säger hon till Sveriges Radio.

Mona Brorsson, skidskytte
240226 Mona Brorsson of Sweden after competing single mixed relay during Skidskyttekampen on February 26, 2024 in Stockholm. Photo: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / MP0078

Mona Brorsson berättar även att hon nu vill göra någonting som betyder mycket för henne, och att hon redan skickat in ansökningar för ett nytt, eventuellt jobb.

– Jag har följt min dröm hela mitt liv fram till nu. Då vill jag att nästa steg också ska vara betydelsefullt på nåt vis. Jag har faktiskt i dag skickat in ansökningar till Röda Korset om att bli volontär, så får vi se vad det landar i, säger Brorsson, och fortsätter:

– Men jag vill göra någonting meningsfullt, och någonting där jag kan ge tillbaka till samhället. Det tänker jag i alla fall att det är någonting jag kan sysselsätta mig med i sommar, sen får vi se var det tar vägen. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev