Mammans teori – därför gick det snett för Frida Karlsson under OS: ”Det kunde blivit så annorlunda”

Mammans teori – därför gick det snett för Frida Karlsson under OS: ”Det kunde blivit så annorlunda”

Hon stoppas av medicinska skäl – och har tävlat färdigt för OS:et.
Mia Karlsson, mamma och manager till Frida, tror sig veta varför det gick snett.
– Det hade kunnat bli så annorlunda, säger hon till Aftonbladet.

Frida Karlssons OS har varit en mardröm, och  de individuella loppen har slutat med att hon kollapsat efter målgång, i total utmattning och efter påfrestande kyla. Hon har inte varit nära medalj, förutom i stafetten, där hon fick ett brons, men även efter det loppet var Karlsson rejält utmattad och ledsen efter målgång.

”Som mamma är det skönt”

Karlsson hoppades in i det sista på en medalj i söndagens tremil – men så kommer det inte bli. I dag meddelade nämligen landslaget att Karlsson får tävlingsstopp, på grund av medicinska skäl, och hon har alltså tävlat färdigt för OS.

220210 Frida Karlsson of Sweden looks dejected after women’s cross-country skiing individual 10 km during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Frida Karlssons mamma och manager, Mia Karlsson, är alltid involverad i Fridas tävlingar, säger, till Aftonbladet, så här om beslutet:

– Som mamma är det någonstans skönt att slippa se henne vara ute i den kyla som är och känna osäkerhet kring det ska fungera hela vägen.

Teorin om formsvackan

Mia Karlsson har pratat med sin dotter, och försökt stötta henne så mycket det går.

– Jag har sagt att det var skönt att du slapp ta beslutet själv, att de tog det åt dig. Jag har fullt förtroende för att de tagit ett klokt beslut, ett beslut för framtiden. Det kommer världscupstävlingar flera helger framöver och hon leder distanscupen så hon har verkligen att åka för, säger hon.

201122 Mia Karlsson och Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, efter skidloppet över 10 km fristil den 22 november 2020 i Bruksvallarna. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Mia Karlsson är dock tydlig med att Frida Karlsson ville åka, och att hon hade gjort det så länge hon fått tillåtelse till det. Hon har även en teori kring varför det gick som det gick för Frida.

– Man tar alltid med sig erfarenheterna. Det blir spekulationer om att uppladdningen varit fel, men jag tror inte det. Jag tror att hon och Per (Nilsson, Fridas privata tränare) gjort allting rätt. Men öppningen blev för tuff. Hon var i bra form men gick över gränsen med lite för dåligt material. Det hade kunnat bli så annorlunda, säger hon.

LÄS MER: Svenske tränarens underbara tårar – bröt ihop fullständigt efter Martin Ponsiluomas OS-silver

Få våra nyhetsbrev!