Martin Ponsiluomas sköna revansch med urstark andraplats – tar årets första pallplats: ”Vilket lopp!”

Det blev en fin tredjeplats för Elvira Öberg på damsidan.
Och när det under fredagen var dags för herrarnas sprint blev det äntligen ett glädjebesked för svensk del.
Martin Ponsiluoma stod för en jätteinsats och slutade på en imponerande andraplats.

Den norska dominansen har varit, och fortsätter, att vara stor i skidskyttet på herrsidan. De svenska framgångarna har för det mesta uteblivit sedan det att Martin Ponsiluoma tog hem segern i premiären i finska Kontiolahti, men under fredagens sprint var det dags för svenska framgångar återigen.

”Det var mumma”

Martin Ponsiluoma bommade ett skott i det första av två skytten i 7,5 kilometers-sprinten. Men i det andra skyttet stod ”Ponsi” för en monsterserie i det stående skyttet när han sköt fullt samtidigt som han gjorde det i ett rasande tempo.
– Det var mumma, det är så skönt. Det var det bästa som kunde hända honom, en riktig toppenserie, säger tränaren Jean-Marc Chabloz i SVT:s sändning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martin Ponsiluoma, skidskytte
221129 Martin Ponsiluoma of Sweden celebrates after men’s biathlon 20 km individual during the IBU World Cup on November 29, 2022 in Kontiolahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0038

Martin Ponsiluoma gick ut som tvåa efter suveräne norrmannen Johannes Thingnes Bö som för tillfället är helt ostoppbar. Thingnes Bö vann också tävlingen i ohotad stil, men strax där bakom tätnade kampen om pallplatserna där Ponsiluoma gick i mål sex sekunder före en annan norrman i form av Sturla Holm Laegreid. Detta trots att Ponsiluoma skjutit en bom medan Laegreid skjutit fullt, vilket tyder på att åkformen hos den svenske stjärnan är god.
– Vilket lopp!, säger kommentatorn Ola Bränholm i SVT:s sändning.

LÄS MER: Ingemar Stenmark får fina hedersuppdraget – efter vännen Börje Salmings bortgång: ”En självklarhet”

Ponsiluomas succé

Även skyttet höll hög klass, och efter Ponsiluomas superlopp stod det klart att det blev pallplats nummer 15 för svensk del den här säsongen. Svensken fick se Tarjei Bö skjuta bort sig i det sista skyttet, och därmed kunde inte heller han hota Ponsiluoma. Andraplatsen stod sig, och Martin Ponsiluoma tog därmed sin första pallplats under 2023 och den första sedan segern i premiären under 2022.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Martin Ponsiluoma, skidskytte
220506 Martin Ponsiluoma poserar för ett porträtt under en pressträff med Sveriges landslag i skidskytte den 6 maj 2022 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0269

Andraplatsen är ett efterlängtad och glädjande formbesked för svensken, som visar att han är redo att konkurrera i toppen när VM drar igång den 8 februari.
– Vallarna ska ha stor eloge, det kändes fantastiskt skönt idag. Jag gick in och tog vara på chansen idag och försökte att inte fila för mycket på detaljerna. Det är väldigt skönt med det här formbeskedet, säger Ponsiluoma efter superloppet.

LÄS MER: Sandra Näslund kan slå Ingemar Stenmarks sanslösa rekord – som ingen slagit på hela 43 år: ”Häftigt!”