Mardrömsbeskedet för Stina Nilsson under OS – trots experterna stora önskan: ”Hon är besviken…”

Inte uttagen i sprinten.
Nu blir det, med all sannolikhet, inga starter i OS för Stina Nilsson eller Mona Brorsson.
– Självklart är de besvikna, säger tränaren Johannes Lukas.

Stina Nilsson har gjort en succéartad vinter, med en individuell andraplats i världscupen, samt en andraplats efter att ha kört en av sträckorna för Sverige i stafett, vilket räckte till en plats i OS. Väl på plats har Nilsson sagt att hon är glad bara över att vara på plats, men hon har självklart hoppats på en startplats i sprinten, det som hittills varit hennes starkaste gren inom skidskyttet.

Petas från sprinten

Men under natten mot torsdagen, svensk tid, kom beskedet att det inte blir någon start för Nilsson i sprinten. Det betyder också att det inte finns någon chans för henne att få en plats i jaktstarten som följer, och nu tyder allt – så länge inte skador eller sjukdomar kommer in i den svenska truppen – att det inte blir några tävlingar för Nilsson under hennes första OS som skidskytt, detta trots att flera experter lyft att man gärna hade sett Nilsson från start.

220201 Stina Nilsson of Sweden during a women’s biathlon training session ahead of the 2022 Winter Olympics on February 1, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Samma gäller för Mona Brorsson, som tillsammans med Nilsson fick den sista OS-platsen – och det är stor besvikelse hos duon.

– Självklart är Stina och Mona besvikna, det är inga hemligheter där. De hade förmodligen platsat i nästan alla andra damlag, men vi har bara fyra platser, säger tränaren Johannes Lukas, enligt Aftonbladet.

”Kan inte med ord beskriva…”

Samtidigt menar Johannes Lukas att man måste se en helhetsbild när det kommer till Nilsson.

– Det är en svår skjutvall här uppe, vinden gör att det inte är superlätt för henne. Men jag tycker inte att man ska vara för hård nu mot att Stina inte får tävla i den här sprinten. Man ska också komma ihåg att hon på bara två säsonger har slagit sig in i ett av världens absolut bästa damlag. Som sagt, hon hade platsat i nästan alla andra lag, säger han.

220201 Stina Nilsson of Sweden during a women’s biathlon training session ahead of the 2022 Winter Olympics on February 1, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Stina Nilsson säger i ett uttalande att hon ”hade hoppats på att åka, men respekterar beslutet”, och även Mona Brorsson är djupt besviken.

”Just nu kan jag nog inte med ord beskriva hur besviken jag är. Jag är inte uttagen till sprinten och det blir därmed ingen jaktstart för mig heller. Jag hade såklart helst stått på startlinjen själv men nu kommer jag istället att göra allt jag kan kan för att stötta och heja fram tjejerna som får tävla”, skriver hon på Instagram.

LÄS MER: Björn Ferry avslöjar nu vilken längdåkare han allra helst vill se byta till skidskytte: ”Ett spännande namn”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!