Landslagets nya besked om Stina Nilsson – vill nu göra stort undantag för att få stjärnan in i världscupen

Stina Nilsson behöver egentligen kvala in till världscupen.
Nu vill landslaget göra undantag.
– Vi har ställt frågan om Stina kan få köra ändå, säger landslagstränaren Johannes Lukas till Expressen.

Stina Nilsson chockade världen när hon i våras meddelade att hon lämnar längdskidorna, sporten där hon blivit en av världens största stjärnor i. Svenskstjärnan valde i stället att göra en framtida satsning på skidskytte, och sedan dess har turerna om hennes framtid varit många.

Ställer in tävlingar

Nilsson fick en plats i landslagstruppen till kommande säsong, men att hon ska få tävlingar i världscupen är långt från självklart. Åkare behöver nämligen egentligen kvala in till tävlingarna, via IBU-cupen, som ligger precis under världscupen.

Stina Nilsson, skidskytte
200512 Stina Nilsson poserar för ett porträtt under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN / Cop 245

Men förra veckan kom ett besked som skulle kunna ställa till det ordentligt för Nilsson, och andra som aspirerar till de största tävlingarna inom sporten. IBU-cupen meddelade nämligen att samtliga tävlingar i november och december, som en följd av coronaviruset, ställs in.

Vill göra undantag

Men nu jobbar Sverige för en lösning för Stina Nilsson, då man ber IBU (Internationella skidskytteförbundet) om ett undantag.

– Vi har ställt frågan till IBU om det är möjligt att Stina kan få köra världscupen utan att ha kvalificerat sig dit via IBU-cupen. Men vi har inte hört något än, jag gissar att det har fått in en hel del frågor efter att beskedet kom att cupen ställs in. I vissa länder finns det ett helt lag som måste kvala in, säger Johannes Lukas till Expressen.

Stina Nilsson, skidskytte
200407 I denna handout-bild från Svenska Skidskytteförbundet ses Stina Nilsson på en träning i skidskytte den 7 april 2020 i Östersund. Foto: Håkan Blidberg / Svenska Skidskytteförbundet / Handout / BILDBYRÅN

Men landslaget kollar även på andra lösningar, om det eventuellt skulle finnas andra möjligheter att kvala in till världscuptävlingarna.

– Självklart kollar vi upp alla möjligheter som finns, om det finns andra kvalifikationstävlingar som skulle kunna vara alternativ. 

”Inte mitt största mål”

Johannes Lukas trycker dock på att det viktiga under vintern inte är att Stina Nilsson tävlar i just världscupen.

– Det är inte mitt största mål med Stina, utan det är att hon får tävla mycket och får använda det som hon har lärt sig under träningar. Varje tävling kommer att vara något nytt för henne, säger han.

Stina Nilsson
200512 Stina Nilsson under en träning i skidskytte den 12 Maj 2020 i Östersund. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Skulle Stina Nilsson få tillåtelse att köra i världscupen så är premiären planerad att gå i Kontiolahti, Finland, under den sista veckan i november. Veckan därpå kommer tävlingarna till Sverige och Östersund.

LÄS MER: Frida Karlssons sanslösa kross mot Norge – stod 30(!) minuter i jägarvila: ”Sjukaste som har sänts på tv”

Få våra nyhetsbrev!