Landslagets besked – därför petas nu Charlotte Kalla direkt efter OS-fiaskot: ”Ibland är man inte överens…”

Charlotte Kalla floppade i OS – och petas direkt i världscupen.
Detta trots att hon är fullt frisk.
– Vi vill släppa fram andra, säger Lars Öberg, landslagsansvarig.

Det var långt ifrån självklart att Charlotte Kalla skulle få en plats till OS, men när hon väl kom dit, efter en någorlunda formtopp under Tour de Ski, så blev det flera stora besvikelser. Kalla inledde svagt och petades, för första gången i karriären, i stafetten, som slutade med en svensk tredjeplats.

Därför petas Kalla

Kalla fick dock, kanske framför allt i Frida Karlssons frånvaro, chansen i den avslutande tremilen – men även där blev det ett rejält plattfall. Svenskan var, i karriärens sista OS-lopp, hela tio(!) minuter efter vinnaren Therese Johaug, och Kalla åkte hem till Sverige mycket besviken.

I helgen står sprint, i fri stil, och 10- och 15-kilometerstävlingar på schemat när världscupen drar igång i Lahtis, alltså bara dagar efter OS – men då finns inte Charlotte Kalla med.

220210 Charlotte Kalla of Sweden after finishing women’s cross-country skiing individual 10 km during day 6 of the 2022 Winter Olympics on February 10, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

I dag släpptes en stor, svensk trupp, som alltså trots det saknade Charlotte Kalla. Detta trots att hon är fullt frisk. Beslutet baseras på ”samlade bedömningar”, menar landslaget.

– Samtidigt vill vi släppa fram andra, vi har många unga, duktiga tjejer där vi tycker att det är viktigt att de får känna på världscuptävlingar, säger Lars Öberg till Expressen.

”Ibland är man inte överens”

Hur Charlotte Kalla själv reagerade på petningen vill dock inte Öberg gå in på.

– Jag har ingen kommentar kring det. Vi gör en sammanlagd bedömning och det är landslagsledningen som beslutar vilka som blir uttagna till en trupp. Ibland sker det i samråd med åkare och ibland är man inte riktigt överens. Men jag vill inte uttala mig något mer om Charlotte i den delen, säger han till Aftonbladet.

220220 Charlotte Kalla of Sweden after competing in women’s cross-country skiing 30 km during day 16 of the 2022 Winter Olympics on February 20, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Lars Öberg menar samtidigt att han personligen inte pratat med Charlotte Kalla efter OS.

– Jag har inte pratat med Charlotte själv på ett tag, men jag har ingen information om att det är något hälsoskäl bakom beslutet. Det är en sammanlagd bedömning som ligger bakom vilka som är med, säger han.

LÄS MER: SVT-profilen Jacob Hårds ärliga ord – om Sveriges OS-fiasko i längdåkningen: ”Det är en besvikelse…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!