Kontroversiella förslaget – vill nu ta bort alla landslagen helt i skidvärlden: ”Ser bara en fara med det...”

Kontroversiella förslaget – vill nu ta bort alla landslagen helt i skidvärlden: ”Ser bara en fara med det…”

Röster i Norge vill ta bort landslagen från längdskidåkningen.
SVT-experten Mathias Fredriksson är positiv.
– Jag ser egentligen bara en fara med det, säger han till Expressen.

De senaste åren har en debatt växt sig allt större inom skidvärlden, hur man egentligen ska göra för att rädda de mindre nationerna. För att i takt med att Norge och Sverige bara blir större och större, och bara mer och mer överlägsna, så blir de mindre nationerna allt längre efter, och intresset fortsätter att svalna.

Kontroversiella förslaget

Det har funnits mängder med mer eller mindre kontroversiella förslag för att jämna ut förutsättningarna. Det mest omtalade är kanske det att ta bort den klassiska stilen från världscupprogrammet, då Norge faktiskt är mest överlägsna där. Men i veckan kom även ett oväntat förslag från just norskt håll.

Frida Karlsson, Ebba Anderson, skidor
210304 Frida Karlsson and Ebba Andersson of Sweden pose for a portrait with her medals after a medal ceremony for the Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique during the FIS Nordic Ski World Championships on March 4, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0096

Vegar Kulset, som är chef för företaget Uno X, vill se att företag sponsrar lag inom världscupen i längdskidor, precis som man gör i exempelvis cykling. Då skulle till exempel ett stall kunna bestå av åkare från flera nationer, vilket skulle främja utvecklingen i landet som åkaren är ifrån.

”En talangfull åkare från en liten skidnation kommer få mycket bättre förutsättningar än i dag för att hävda sig och skapa intresse i hemlandet”, skriver han i sin krönika, enligt Expressen.

SVT-experten positiv

Mathias Fredriksson, expert på SVT, är positiv till förslaget.

– Jag tycker oftast att allt nytt är spännande. Jag är absolut inte främmande för det här. Vi har ju redan ett system med sponsrade team inom långloppen till exempel, så det är ju inte helt nytt. Det finns en poäng med det, samtidigt som det finns både för- och nackdelar, säger han till Expressen.

Mathias Fredriksson, skidor
190220 Mathias Fredriksson, expert commentator of SVT, poses for a portrait during the FIS Nordic World Ski Championships on February 20, 2019 in Seefeld in Tirol. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170283

Fredriksson nämner bland annat att en större geografisk spridning är bra, och att det på sikt lär ge fler konkurrenskraftiga åkare från fler länder. Men han har även farhågor.

– Det kommer finnas en massa frågetecken också. Alla företag och team måste komma överens med de olika skidförbunden för de olika lagen kommer ju bara intressera sig för sig själva. Det är väldigt viktigt att vi inte glömmer bort förbundens roll i att rekrytera nya åkare, utbilda tränare och så vidare. Någon måste fortsatt värna om barn och unga, så att vi har skidåkare om 20 år också, säger Fredriksson, och fortsätter:

 – Med tanke på att det redan är så många sponsorer iblandade så tror jag inte att steget till sponsrade lag är speciellt stort. Det låter inte helt fel, så varför inte? Men man får inte glömma ungdomarna, det är väl den enda faran jag ser här.

LÄS MER: Frida Karlssons tydliga passning – efter att både Kalla och bästa vännen nobbades: ”Det är en pik till er”

Få våra nyhetsbrev!