Julia Svan, 24, lägger ned skidkarriären: ”Pappa är stolt ändå”

Julia Svan, dotter till den stora skidlegendaren Gunde Svan, har fått nog av skadebekymren. Nu väljer hon att lägga av – bara 24 år gammal.

Hon slog igenom som en av Sveriges största skidtalanger genom att vinna JVM-guld. Men sedan har Julia Svans karriär plågats av enorma skade- och sjukdomsbekymmer. Nu har hon fått nog.

Dottern till en av Sveriges största skidåkare någonsin, Gunde Svan, väljer att avsluta sin karriär i rejäl förtid. Bara 24 år gammal lämnar Julia Svan elitsatsningen.
– Jag vill antingen bli bäst eller så vill jag göra något annat. Och jag kommer inte att bli bäst om jag fortsätter ha de här problemen som jag haft i fyra-fem år nu. Det är dags att släppa taget. Att sluta kämpa emot, berättar hon för SportExpressen.

Hon erkänner att hon hade planer på att sluta redan i höstas men försökte sig ändå på en sista satsning. Men snart insåg 24-åringen att kroppen inte klarar av det hennes vinnarskalle vill.

Julia Svan berättar också att hon fått ett stort stöd från pappa Gunde i sitt tuffa beslut.
– Han stöttade mig och det gjorde mamma också, till fullo. De har ju varit med hela resan. Pappa sa att han själv inte hade fixat alla bakslag och problem som jag har haft. Han tycker att jag har kämpat nog. Jag tror han är stolt ändå, säger hon till SportExpressen.

Men skidåkningen kommer hon nog aldrig lämna helt och hållet. Det är ju i hennes DNA.
– Jag tycker fortfarande om skidåkning väldigt mycket och det kommer alltid att finnas i mitt liv.

LÄS MER: Den gången Gunde Svan skrek som en tok i skogen.