Jonna Sundlings svidande kritik mot skidlandslaget – nya orden om skrällbeskedet: ”Det är en osäkerhet”

Stjärnvallen Perry Olsson fick sparken.
Nu kritiseras skidlandslaget av Jonna Sundling.
– Det är en osäkerhet, säger stjärnan.

Det var under uppmärksammade former som beskedet från skidlandslaget kom i slutet av april. Perry Olsson är Sverige mest meriterade vallare, och den gångna säsongen har han varit personlig vallare till Jonna Sundling, William Poromaa och Jens Burman.

Oväntade beskedet

Perry Olsson var själv inställd på att fortsätta, men hans kontrakt gick ut efter säsongen och vallachefen Anders Svanebo meddelade då veteranen att hans kontrakt inte skulle förlängas. När Perry Olsson anslöt till det svenska skidlandslaget 2020 var det som en prestigevärvning, efter att i flera år varit ansvarig för skidorna åt stjärnor som Petter Northug och Marit Björgen i Norge.

Anders Svanebo motiverade sitt beslut med att han ”vill göra en förändring”, men beslutet har inte tagits väl emot av alla åkare. Nu kommer även svidande kritik från en av skidlandslagets största stjärnor, i form av Jonna Sundling. Sprintstjärnan, som alltid är som bäst på mästerskap, menar att beslutet är vågat med tanke på att det är VM nästa år.

Sundlings kritik

Det krävs ett förtroende mellan åkare och vallare, och att båda känner varandra. Det känner Sundling nu oro inför.

– Ibland kanske man klaffar direkt, ibland klaffar man aldrig och ibland tar det tid och det är såklart en osäkerhet, speciellt nu när det kommer ett VM kommande säsong, säger Sundling till SVT.

Jonna Sundling, skidor
240302 Jonna Sundling of Sweden competes in the women’s 20 km classic technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on March 2, 2024 in Lahti. Photo: Kalle Parkkinen / BILDBYRÅN / COP 211 / KP0058

Jonna Sundling menar att bytet av vallare hade kunnat skett inför den gångna säsongen, då det inte var något mästerskap.

– Ibland känner jag, ja, lite dålig tajming, men nu är det så och då får jag finna mig i det, säger hon.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev