Jonna Sundlings oväntade framtidsbesked – har fått mersmak efter OS-succén: ”Jag ska testa det nu”

Jonna Sundling är världens bästa sprintåkare.
Efter jättesuccén i OS öppnar hon nu för fler, betydligt längre distanser.
– Jag ska testa det nu, säger hon.

Jonna Sundling hade en tung vinter, men höll ändå favoritskapet i damernas sprint under OS. Och världens bästa sprintåkare – som vann VM-guld i både sprint och teamsprint förra året – höll för pressen då hon vann OS-guld före Maja Dahlqvist.

”Det har aldrig varit så roligt”

Duon tog även silver i teamsprint, och Sundling gjorde dessutom en alldeles fantastisk stafettsträcka, som bärgade ett brons för Sverige. Men Sundlings mest oväntade framgång kom i mästerskapets allra sista tävling. Det var lite av en skräll att Sundling ens ställde upp i tremilen, men väl där gjorde hon en superinsats och blev fyra.

220220 Jonna Sundling of Sweden after competing in women’s cross-country skiing 30 km during day 16 of the 2022 Winter Olympics on February 20, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

För Sundling var det nästan OS allra starkaste minne.

– Den sista tävlingen, tremilen som jag gör, värdesätter jag nästan lika mycket som min guldmedalj i sprinten. Den är viktig, för tre mil är vanligtvis inte något jag åker på den här nivån och att få göra det på ett OS är ju otroligt ärofyllt. Jag har aldrig åkt så bra på en distanstävling. Att få göra det på den banan som var och i de förhållandena – det har aldrig varit så roligt att åka en tremil, säger hon i SVT.

Har fått mersmak

Jonna Sundling tycks helt fått mersmak av framgångarna på den längre distansen, efter en karriär av sprintframgångar.

– Jag ska testa nu efter den här tremilen att köra lite mer distans. Tanken var ju att fokusera mest på sprint den här säsongen. Men jag har alltid velat bli en bättre distansåkare och har ju sett mig som en hybrid allroundåkare. Det är väldigt kul när man ser att man utvecklas och då vill jag köra mer, säger Sundling.

220217 Jonna Sundling of Sweden with her silver medal at the medal ceremony for women’s cross-country skiing team sprint during day 13 of the 2022 Winter Olympics on February 17, 2022 in Zhangjiakou. Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

En tremil återstår av årets säsong – som vanligt under Holmenkollens världscupshelg. Och då är Sundling öppen för att köra.

– Det vågar jag inte säga nu, men man ska aldrig säga aldrig. Kanske, säger Sundling.

LÄS MER: Helt oväntade beskedet om Frida Karlsson efter OS – mamman bekräftar nu: ”Planen är väl alltid…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!