Jonna Sundling bryter nu tystnaden om tuffa petningen i skid-VM – guldhjältens öppenhjärtiga ord

Jonna Sundling vann dubbla VM-guld i Planica.
Ändå lämnade hon mästerskapet med en besvikelse.
Nu öppnar svenskan för första gången upp om känslorna efter att ha blivit petad i VM-stafetten.

Det var Ebba Andersson som blev den stora VM-drottningen i Planica med två guld och två brons. Men tätt bakom kom sprintdrottningen Jonna Sundling med dubbla VM-guld också, men ”bara” två medaljer i mästerskapet.

Sundlings petning

Sundling fick nämligen aldrig chansen i den stora stafetten och blev petad från ännu ett givet medaljläge. De flesta trodde att 28-åringen var given i stafetten efter två raka VM-guld under inledningen av VM, men istället fick Maja Dahlqvist chansen på den sista sträckan och spurtade hem ett VM-brons till Sverige.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
230226 Jonna Sundling of Sweden pose for a portrait with her two gold medals for the Women’s Sprint and Team Sprint after the Medal ceremony during the FIS Nordic Ski World Championships on February 25, 2023 in Kranjska Gora. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0524

Nu bryter Jonna tystnaden och öppnar upp om sina starka känslor efter den tuffa petningen i VM.
– VM började med en rejäl topp. Men avslutningen var ju ingenting som man hade drömt om direkt. Det var ju vad det var. Jag gjorde det jag kunde på ”tian” (10 km fritt), men det var liksom ingen bra dag. Jag vet inte riktigt varför det inte stämde. Och sedan blev jag petad från stafetten och valde själv att inte åka tremilen, säger Sundling till Dagens Nyheter om avslutningen i Planica.

LÄS MER: Jättevändningen: Därför lämnar Frida Karlsson Norge omedelbart – landslagets förklaring

Blandade känslor

Så trots dubbla VM-guld för andra raka världsmästerskapet så var det blandade känslor hos Sundling när hån återvände till Sverige igen. Hon fortsätter att utveckla beslutet bakom hennes petning i stafetten.
– Man tar ju ut det laget som man tror på. Och den här gången var inte jag inräknad. Det är klart att vi har diskussioner, men i slutändan är det ledningen som väljer vilka som ska stå på startlinjen. Det är alltid tråkigt att vara den som står vid sidan av, erkänner Sundling i intervjun.
– Det är väl något som gör att jag kanske inte känner att det var en ”fem plus”-känsla på VM. Samtidigt tangerade jag ändå mitt Oberstdorf-VM. Så på det sättet är jag väldigt glad och stolt, för det är inte alla som gör det.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Jonna Sundling, skidor
230222 Jonna Sundling of Sweden at a cross-country training session ahead of the FIS Nordic Ski World Championships on February 22, 2023 in Planica. Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0512

Jonna Sundling bekänner också att med facit i hand borde hon kanske stått över 10-kilometersloppet i VM. Men framförallt känner svenskan att hon vill lägga det här bakom sig och blicka framåt.

LÄS MER: Chockbeskedet i Norge får alla att häpna – storstjärnan avslutar karriären vid bara 32 års ålder: ”Den största någonsin”

Nu väntar avslutningen av världscupen med fyra individuella världscupsprintar. Hittills har Sundling vunnit fyra sprintlopp den här säsongen.
– Jag känner mig väldigt motiverad och taggad inför den här delen av säsongen. Speciellt eftersom de senaste tävlingarna var en lite sämre period för mig. Därför ser jag fram emot det här som kommer extra mycket. Jag tar tävling för tävling, men ambitionen är att åka så mycket som möjligt, säger 28-åringen till dagstidningen.

Vad tycker du om Jonna Sundlings säsong? Dela artikeln och säg din åsikt!