Jätteloppet: Sverige missar precis VM-medaljen efter drama i herrarnas stafett

Damerna floppade.
Då gjorde herrarna ett succélopp i stafetten.
Efter en stark insats slutade Sverige precis utanför pallen.

Sverige gick in till damernas stafett som en given guldfavorit, och det är lätt att förstå varför då medaljerna har haglat in för de svenska damerna under det här VM:et hittills. Med stjärnor som Frida Karlsson och Ebba Andersson – och med en Jonna Sundling med två VM-guld hittills – så var det svårt att se hur Sverige skulle kunna hamna utanför topp tre, men så blev det.

Svenska revanschen

Sverige hade dåliga skidor och vallateamet medgav efteråt att man tog på sig ansvaret för fiaskot då damerna inte blev bättre än sexa(!). Allt snack inför mästerskapet handlade just om damernas stafett, och i stort sett ingenting om herrarna.

William Poromaa, skidor
210223 William Poromaa of Sweden poses for a portrait at a press event with the Swedish Cross-Country Skiing team during of the FIS Nordic Ski World Championships on February 23, 2021 in Oberstdorf. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / kod JL / JL0075

Sverige har under de senaste åren haft det blytungt på herrsidan, och bortsett från Oskar Svenssons framgångar i sprint under världscupen i vintern så har det varit extremt få framgångar och ljusglimtar under de senaste åren. Men i dag visade Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Poromaa att man visst är att räkna med.

Stora dramat

Herrstafetten fick annars en väldigt oväntad inledning, då Ryssland var i ledning med 45 sekunder(!), men sen gick Emil Iversen ut för Norge på andrasträckan och plötsligt så hade Norge, när den andra växlingen skedde, gått upp i ledning. Under tiden så hade Johan Häggström och Oskar Svensson gjort kanonintsatser i den klassiska delen, och skidorna var det absolut inget fel på i dag, jämfört med i går. Jens Burman fick köra den tredje sträckan för Sverige, och gjorde då en av sina bästa stafettinsatser i karriären, och när han släppte över till den sista åkaren så var Sverige på en tredjeplats(!).

Oskar Svensson, skidor
210109 Oskar Svensson of Sweden celebrates his first place after men’s cross country sprint final on January 9, 2021 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0110

Norge var inför den fjärde sträckan i klar ledning, med hela 25 sekunder, följt av Ryssland och Alexander Bolsjunov och Sverige, Frankrike, Finland och Schweiz. Ryssland och Norge var i en egen division i loppet, men om tredjeplatsen blev det en rejäl kamp mellan de fyra nationerna bakom, där det dröjde länge innan ett ryck kom. När Frankrike väl ryckte så kunde William Poromaa dessvärre inte svara, och det blev aldrig särskilt nära i kampen om medalj.

Norge vann guld efter en superavslutning av Johannes Hösflot Kläbo, och Ryssland blev tvåa, följt av Frankrike. Sverige överträffade dock alla förväntningar med en fin fjärdeplats.

LÄS MER: Norska jättehånet mot Sverige – efter ilskan mot Wengs firande: ”Jag kan hälsa Sverige att…”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!