Jätteilskan i Norge – vill nu stoppa nya förslaget som förändrar längdåkningen helt: ”Får inte hända”

Nytt förslag kan förändra längdåkningen helt.
Det har väckt starka reaktioner i Norge.
– Det får inte hända, säger Heidi Weng.

Distanserna inom längdåkningen har alltid varit olika på dam- och herrsidan. Till nästa säsong kan det bli ändring på det. FIS har nämligen föreslagit att alla ska köra lika långa distanser nästa tävlingsår.

Starkt emot förslaget

När herrarna har åkt 50 kilometer har damerna gått 30 kilometer, till exempel. På ett möte förra veckan när FIS:s utskott samlades för en vecka sedan fick förslaget att alla ska gå lika långa distanser en majoritet i omröstningen.

220104 Heidi Weng of Norway after competing in women’s 10 km mass start during Tour de Ski on January 4, 2022 in Val di Fiemme. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Allt talar för att förslaget kommer att röstas igenom under onsdagen. Men enligt NRK är de norska utövarna samstämmiga om att de strider mot förslaget.

Enligt en undersökning är en stor majoritet av damerna, nästan nio av tio, emot förslaget. Och storstjärnan Heidi Weng är en av åkarna som inte hoppas att förändringen går igenom.

Stora ilskan

– Jag är inte för förslaget. Vi spenderar mer tid på samma distans och är då ute längre än killarna är. Så jag hoppas att detta inte kommer att hända. För att få upp spänningen, in med 7,5 eller 5 kilometer. Fler som kommer att slåss om pallen, säger hon.

Den italienska längdåkaren Virginia de Martin Topranin kommer att representera åkarna när förslaget ska röstas om. Hon är tydlig med att utövarnas åsikt är av allra största vikt.

220311 Heidi Weng of Norway competes in a women’s Cross Country Skiing Sprint semifinal during the FIS Cross-Country World Cup on March 11, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

– Det är jätteviktigt att vi får säga vår åsikt, och kommer att rösta emot detta förslag i Milano. Vi har gjort allt vi kan i det här fallet, säger hon och fortsätter:

– En 50 kilometer kan leda till större avstånd. Samtidigt har det varit stora avstånd med Therese Johaug de senaste säsongerna, så det är inte säkert att det är distanser som är poängen här.

LÄS MER: Hockeyikonen Jaromir Jagr i våldsam bilkrasch – krockade med spårvagn: ”Jag trodde det var slutet”

Få våra nyhetsbrev!