Hjälten Marcus Hellner försvann in helt i radioskugga – nu berättar han om sitt nya liv: ”Jag ångrar ingenting”

Marcus Hellner avslutade karriären efter säsongen 2018.
Sedan har det varit näst in till knäpptyst från den svenska OS-hjälten.
– Jag ångrar ingenting, säger han.

Marcus Hellner är verkligen en av Sveriges främsta längdåkare på 00-talet. Han har flera OS- och VM-medaljer på meritlistan, och var verkligen dominant flera år i följd på de svenska mästerskapen.

Nya jobbet

Som allra bäst var Marcus Hellner runt åren 2010-14 där han vann dubbla OS-guld i herrarnas stafett, samt ett individuellt guld i Vancouver 2010. Karriären avslutades efter säsongen 2018, ett år där inte mycket stämde för Marcus Hellner och den enda meriten var ett SM-brons i 50 kilometer i Sollefteå.

180315 Marcus Hellner under en presskonferens inför Svenska Skidspelen den 15 mars 2018 i Falun. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Efter karriären har flyttade Marcus Hellner upp till Gällivare, och det är inte många gånger sedan dess han velat stå i rampljuset. Intervjuerna har varit få, och det är flera som har undrat vad skidhjälten har för sig i dag.

Han har sedan tidigare berättat han utbildar sig till helikopterpilot. Till Sveriges Radio berättar Hellner om varför yrkesvalet föll inom den kategorin.

”Ångrar ingenting”

– När jag var i slutet av karriären började jag fundera på vad jag vill göra, och kom fram till att jag ville utbilda mig inom någonting. Jag ville hitta något jag trivs med i Gällivare, säger han och fortsätter:

– En bekant till mig hade mycket intresse om helikoptrar. Jag hade inget intresse alls, men det fick mig i alla fall att testa. Jag trivs jättebra med det och ångrar ingenting.

180324 Marcus Hellner, Gällivare Skidallians, jublar efter målgången i skidloppet över 15km fristil under dag 5 av SM-veckan den 24 mars 2018 i Skellefteå. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Marcus Hellner berättar vidare att han inte släppt längdåkningen helt. Han försöker träna så mycket det bara går på ”Hellner-stadion” i Gällivare, och han arbetar även med lokala skidgymnasiet som tränar på arenan uppkallat efter honom.

LÄS MER: Kikkan Randall blev amerikansk OS-guldhjälte och vann kampen mot cancern – så lever profilen i dag

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!